Published On: Sub, srp 3rd, 2021

RTV Herceg Bosne uvodi dragovoljnu pristojbu putem računa za električnu energiju

Radiotelevizija Herceg-Bosne iz Mostara, koja je jedini javni bosanskohercegovački medij na hrvatskome jeziku, ponudila je mogućnost građanima da dragovoljno pomognu ovu kuću s jednom markom, odnosno oko pola eura, kako bi poboljšali program i riješili financijske probleme.

Ravnateljica RTV Herceg-Bosne Slavica Karačić izjavila je gostujući u programu kako su potpisali ugovor s Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na čijim će računima za lipanj stajati o mogućnosti izdvajanja jedne marke za potporu ovoj RTV kući, prenosi Hina.

“To je ustvari dobrovoljni prilog kojega će korisnici moći uplatiti. Na taj način mi planiramo naše gledatelje najizravnije uključiti u sustav RTV Herceg-Bosne”, rekla je ravnateljica Karačić.

U sadašnjem sustavu javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini se državna Radiotelevizija BiH (BHRT), te entitetski emiteri Federalna radio televizija i Radio televizija Republike Srpske (RTRS) financiraju od novca prikupljenog od pristojbe za posjedovanje televizijskog uređaja, no ne i drugi javni mediji kojima su vlasnici niže razine vlasti.

Hrvatski novinari i političari traže izmjene državnog Zakona o javnom RTV sustavu i utemeljiti RTV kanal na hrvatskome jeziku, čemu se protive bošnjačke stranke.

Osnivači RTV Herceg-Bosne su većinske općine i gradovi te županije s hrvatskom većinom, no novac kojega izdvajaju nije dovoljan za održavanje ove javne medijske kuće.

Ravnateljica Slavica Karačić rekla je kako je konačno vrijeme da RTV Herceg-Bosna iz eksperimentalne faze uđe u iduće stadije koji su planirani za razvoj ovoga medija.

“To je jedan mehanizam kojega valja održavati i nadograđivati. Naša je temeljna misija biti bosanskohercegovački medij na hrvatskome jeziku i biti prisutan u domovima svih naših građana”, dodala je ona.

U ovoj RTV kući zaposleno je 50 ljudi.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x