Published On: Uto, srp 5th, 2022

RTV Herceg-Bosne ostaje bez 1,5 milijuna KM

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću za državnu pomoć Bosne i Hercegovine zahtjev za odobrenje državne pomoći u iznosu od oko 6,7 milijuna KM za BHRT, RTVFBiH, RTRS i RTV Herceg-Bosne.

Novac bi se dao iz viška prihoda Regulatorne agencije za komunikacije, i to po oko 1,5 milijuna KM za BHRT i RTVFBiH, oko 2,2 milijuna KM za RTRS i oko 1,5 milijuna KM za RTV Herceg-Bosne, koja nije javni servis kao prethodna tri, objavio je Faktor.ba.

Međutim, “isplivao” je drugi problem. Razmatrajući ovaj zahtjev Vijeće za državnu pomoć je utvrdilo da se zapravo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju i Ministarstvo komunikacija i prometa, ne mogu baviti pitanjem državne pomoći jer nisu ispoštovali Zakon o sistemu državne pomoći.

Vijeće ministara BiH je trebalo još prije devet godina usvojiti podzakonske akte kojima se sva procedura definira, odnosno koji se odnose na namjenu i uvjete za dodjelu državne pomoći te na sadržaj i kriterije za procjenu usklađenosti.

Rješenje Vijeća za državnu pomoć u slučaju zahtjeva Ministarstva komunikacija i prometa za dodjelu novca javnim servisima i RTV Herceg-Bosne objavljeno je u posljednjem broju Službenog lista Bosne i Hercegovine.

Kako nam je pojašnjeno u Vijeću za državnu pomoć, Zakon o sistemu državne pomoći je regulirao ovu materiju koja je bila jedan od uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Rješenja o državnoj pomoći dodjeljuju organi za provođenje, kao što su Vijeće ministara BiH, vlade entiteta.

– Da bi mogli doći u proceduru državne pomoći, u postupak za dodjelu rješenja o državnoj pomoći, ti organi moraju donijeti podzakonske akte. Vijeće radi na osnovu tih akata, rješenja. Merđutim, određeni organi kao što je Vijeće ministara BiH nisu donijeli odgovarajuće uredbe. Ministarstvo komunikacija i prometa, odnosno Vijeće ministara, nikad se nije bavilo dodjelom državne pomoći. Ovo je prvi put da su pokušali. Moguće je da im je neko rekao da dodjela sredstava ima elemente državne pomoći i da se obrate nama – kazali su nam u Vijeću za državnu pomoć BiH.

Dodali su da to što se nisu bavili državnom pomoći ne može biti opravdanje za nedonošenje podzakonskih akata skoro deceniju.

U vezi s konkretnim slučajem, obaveza donošenja podzakonskih akata je bila obaveza Vijeća ministara BiH posredstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako je naznačeno u rješenju Vijeća za državnu pomoć, objavio je Faktor.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
1 mjesec prije

Ko mi to dira moju televiziju, unicorn ga ubo otpozada!

🇭🇷🇭🇷❤❤🏳️‍🌈🏳️‍🌈🦄🦄🎉🎉

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  RTV Herceg-Donbas
1 mjesec prije

unicorn ga ubo otpozada!
JEDINO NA USPRĐENOJ DŽUMI!

RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ne smije se prdit u džamiji – izgubi se abdest. Nije to kattolička crkva gdje se možeš possrrat u onaj sveti gral nakon što se kao dječaci istuširate sa svećenicima.

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  RTV Herceg-Donbas
1 mjesec prije

Phoserem ti se u teroristički smrdljivi objekt, džamijetinu !

RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
1 mjesec prije

Ima i WC u džamiji, ali nije adekvatno za tebe jer se svakako ne pereš.

Pantelija
Pantelija
1 mjesec prije

Sta bi od donacija pretplatnika?

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Pantelija
1 mjesec prije

K’o je jamio, jamio…

Blanka
Blanka
1 mjesec prije

Ajmo eranistanci, trkom, skupit trkom tih skoro 7 milijinceka, treba geldat PreŠjednika kako rece jedan od elokventnijih “voditelja”. 🙂

Phoenix
Phoenix
1 mjesec prije

Neka uzmu od kladionica koje svakako ne placaju Porez!

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 mjesec prije

Ma daj ba kojoj je državi SKUTOR plaćao porez, čarapani tj.srbi kojoj državi su plaćali..ma daj ba..

Bosna ili smrt
Bosna ili smrt
1 mjesec prije

Kakve su ovo budalastine majke mi pa pametnije je napraviti tik tok veci uticaj ima, nego plaćati televiziju. Ko jos gleda televiziju?