Published On: Pon, ruj 10th, 2018

RTRS: Zaštićeni svjedok tvrdi kako je aktualni prvi obavještajac BiH ubijao Srbe iz zabave

Osman Mehmedagić “Osmica”, aktualni šef Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, tijekom rata ubijao je snajperom Srbe u Sarajevu iz sadističkog zadovoljstva i mržnje, kaže zaštićeni haški svjedok KV-568, koji se nalazi u programu zaštite srpskog pravosuđa.

Član garde Alije Izetbegovića, poznate kao “Biseri”, Mehmedagić je bio i Alijin omiljeni pratitelj na putovanjima izvan Sarajeva, a kada nije bio na službi — ubijao je iz snajpera, navodi neimenovani svjedok za “Večernje novosti”, prenosi RTRS.

Mehmedagića, svog nekadašnjeg suborca, opisuje kao “ubojicu bez milosti” od svibnja 1992. do lipnja 1994, koji je “sijao smrt po srpskoj Grbavici i pucao iz zgrada na Dobrinji i sa Stupa, a kada bi se vraćao u štab volio je da se hvali kako je bio uspješan u ubijanju”.

Prema riječima 60-godišnjeg svjedoka iz Višegrada,”broj jedan” Alijine garde bio je Haris Lukovac, zvani “Јedinic” – sada veleposlanik BiH u Јordanu — dok je Mehmedagić bio “čovjek broj dva i njega je Alija, uz Lukovca, uvijek vodio kao osobnu pratnju u inozemstvo

KV-568 je i sam službovao u jedinici “Biseri”, prateći muslimanskog lidera u Sarajevu.

“Mehmedagić se razlikovao od nas jer nije mogao da sjedi u kasarni kada je bio slobodan od službe. Slobodno vrijeme prekraćivao je tako što bi uzimao snajper i u pratnji također bisera Seljahudina odlazio na linije odakle se moglo pucati po Srbima”, tvrdi KV-568.

O jedinici “Biseri” se u javnosti gotovo ništa nije znalo do 2014, kada se na procesu Radovanu Karadžiću pojavio ovaj svjedok obrane, koji je donekle poremetio hašku priču o “zlim Srbima koji su terorirali Sarajlije”, navodi beogradski list.

Čovjek iz Višegrada navodi da je do lipnja 1994, dok je bio u službi, iz dijela grada pod Alijinom kontrolom stalno djelovalo 30 snajperista, pri čemu je snajpersko gnijezdo bilo i u vojnoj bolnici, gdje su, kaže, svi katovi iznad četvrtog bili zatvoreni, a na vrhu se nalazio — ubojica, prenio je Tanjug.

“Odatle se pucalo po Grbavici i Јevrejskom groblju. Sjećam se da je novinar Bi-Bi-Si-ja jedini imao dozvolu da snima s vrha bolnice, jer kada bi naši pripucali, Srbi bi uzvraćali. S krova bolnice su nastajali ‘potrebni snimci’ za svjetsku javnost ‘o srpskom maltretiranju Sarajlija’”,priča KV-568.

Ovaj svjedok se, inače, u javnosti pojavljivao samo na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u Hagu, s tim da njegovi iskazi nisu bili javni, već su samo priloženi Sudskom vijeću, navodi se u tekstu.

“Biseri” su raspušteni lipnja 1994, kada je Alija Izetbegović osobno naredio da “bogovi rata” napuste Sarajevo, a do tog trenutka praktično nijedan Srbin nije preživio u pet općina Sarajeva pod Alijom kontrolom. /HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare