Published On: Pet, ruj 2nd, 2016

RSE ŽALI ZA DOBRIM STARIM VREMENIMA NAMETANJA ODLUKA: Kako su i kada visoki predstavnici spašavali BiH

Nekada Radio koji je pronosio slobodu i demokraciju širom Istočne Europe, danas žali za nametnutim odlukama visokh predstavnika u BIH te donosi kratak pregled kako su raniji visoki predstavnci bili bolji i oštriji od Inzka.
RSE ne problematizira antiustavna djelovannja OHR-a koji je u ime zaštite Ustava kršio isti taj Ustav. RSE niti rječju spominje amandmane koji su potpuno izmjenili Dayton. Štoviše da se osjetiti da RSE žali što ti amandmani nisu bili daleko oštriji. RSE je financiran od strane SAD-a no RSE danas, uređuje skupina novinara iz BIH koja podržava unitaristički nacionalizam u BIH. Ironično je da je RSE financiran od strane Zapada kako bi se slomio istočni totalitarni blok, dok su danas, njegovi novinari iz Sarajeva, Zagreba i Beograda redom svi štovatelji bivšeg totalitarnog režima. Ne znamo, smijemo li naglasatiti da se radi o režimu koji je kršio ljudska prava i ubijao ljudske živote. Kako nas ne bi proglasili fašistima… Pa ćemo ovu zadnju rečenicu povući. Razlika naime između komunizma i današnjeg dejtonizma je ta što u komunizmu nisi smio svašta pričati, dok u dejtonizmu možeš pričati, ali ti nije pametno…
Inače pored ovog teksta na portalu RSE-a možete pronaći cijeli niz tekstova koji podržavaju većinski nacionalizam u BIH.

 • Vijeće za provedbu mira (PIC), osnovano kako bi osiguralo trajni mir i stabilnost u BiH, uvelo je 1997. godine šira ovlaštenja za visoke predstavnike, tzv. “bonske ovlasti”. Na osnovu tih ovlasti su smjenjivani najviši zvaničnici – od članova državnog Predsjedništva, preko predsjednika Skupštine do ministara i zvaničnika na svim nivoima vlasti, te umjesto vlasti BiH donošene, odnosno nametnute mnoge odluke i zakoni.
 • Visoki predstavnici u BiH su u periodu 1997. do 2012. godine, zahvaljujući “bonskim ovlastima”, nametnuli 899 odluka, a na funkciji visokog predstavnika do sada su bili:

– Karl Bildt (Carl Bildt) – decembar 1995. – juni 1997, bivši premijer Švedske i specijalni pregovarač EU u pregovorima o okončanju rata u BiH.
– Karlos Vestendorp (Carlos Westendorp) – juni 1997. – juli 1999, bivši državni sekretar za evropske poslove i ministar vanjskih poslova Španije.
– Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) – avgust 1999. – maj 2002, bivši glavni pregovarač EU u mirovnim pregovorima o Kosovu u Rambujeu.
– Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) – juni 2002. – januar 2006, britanski političar koji je bio vođa liberalnih demokrata od 1988. do 1999.
– Kristijan Švarc Šiling (Christian Schwarz-Schilling) – januar 2006. – juni 2007.
– Miroslav Lajčak (Miroslav Lajčák) – juni 2007. – mart 2009.
– Valentin Incko (Valentin Inzko) – mart 2009. – sad

 • Od sedam visokih predstavnika “bonske ovlasti” najviše je koristio Pedi Ešdaun.Pedi Ešdaun smijenio brojne političare i donio najviše odluka

  Pedi Ešdaun smijenio brojne političare i donio najviše odluka

 • Smijenio je 59 funkcionera u Republici Srpskoj (RS), među njima i Dragana Kalinića, predsjednika Narodne skupštine RS i do tada prvog čovjeka Srpske demokratske stranke (SDS), Zorana Đerića, ministra unutrašnjih poslova RS, poslanike SDS-a u Narodnoj skupštini RS i znatan broj načelnika opština, posebno onih u kojima je izražen uticaj ove stranke – Bijeljina, Pale, Istočno Sarajevo, Han-Pijesak, Sokolac, Modriča. Na listi trajno smijenjenih našlo se 12 osoba, dok su ostali smijenjeni uslovno, do hapšenja Radovana Karadžića.
 • Za smjenama su manje posezali Volfgang Petrič i Karlos Vestendorp.
 • Volfgang Petrič je nakon što je spriječen pokušaj uspostave “hrvatske samouprave”, 2001. godine, smijenio člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića koji se i danas krije u susjednoj Hrvatskoj, te niz zvaničnika na federalnom i kantonalnim razinama.
 • Vestendorp je 1999. godine smijenio predsjednika RS-a Nikolu Poplašena zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika mandatarom za sastav vlade.

Najmanje je smjenjivao Miroslav Lajčak koji je u svom mandatu smijenio direktora policije RS-a Dragomira Andana i zaposlenika (Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Predraga Ćeranića.
Miroslav Lajčak u svom je mandatu upisao najmanje odluka o smjenama

Miroslav Lajčak u svom je mandatu upisao najmanje odluka o smjenama

 • ​Osim smjena zvaničnika koji su ugrožavali opstojnost Bosne i Hercegovine kao suverene države, Ured visokog predstavnika (OHR) angažovan je i na sprečavanju opstrukcije povratka, vraćanju imovine, odnosno stanarskog prava davanju mogućnosti otkupa, na uspostavi Ministarstva odbrane, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i niz drugih institucija na državnom nivou, te na prenosu brojnih nadležnosti sa entitetskog na državni nivo.
 • OHR je učestvovao i u donošenju na desetine zakonskih rješenja poput Zakona o lijekovima, Zakona o sukobu interesa koji bez pritiska međunarodne zajednice ne bi bili usvojeni.
 • Nakon isteka mandata Pedija Ešdauna 2007. godine, Upravni Odbor PIC-a donio je odluku o pripremi zatvaranja Ureda visokog predstavnika, odnosno o prestanku važenja “bonskoga mandata”. Ruska Federacija tada je insistirala da se ta institucija ukine.
 • Mandat je produžen na godinu dana, uz obećanje da se “bonske ovlasti” više neće koristiti, a godina je potrajala desetljeće.

Aktuelni visoki predstavnik je Valentin Inzko

Aktuelni visoki predstavnik je Valentin Inzko

Sve dosadašnje odluke visokih predstavnika

– Odluke visokog predstavnika o državnim simbolima i pitanjima na državnom nivou
– Odluke visokog predstavnika o ekonomiji
– Odluke visokog predstavnika o pravnoj reformi
– Odluke visokog predstavnika za područje Federacije BiH, Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona
– Odluke visokog predstavnika o smjenama i suspenzijama
– Odluke visokog predstavnika o medijima
– Odluke visokog predstavnika o imovinskim zakonima, povratku raseljenih osoba i izbjeglica
– Odluke visokog predstavnika o pojedincima koji su osumnjičeni za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije