Published On: Sri, lis 21st, 2020

RS: Od danas obvezno nošenje maske i na otvorenom

Građani se obvezuju da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

U Republici Srpskoj danas počinje sprovođenje zaključka Republičkog stožera za izvanredne situacije RS kojim se do 16. studenog zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, te privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi obiteljski skupovi slične prirode).

Ovim zaključkom, koji je Stožer usvojio na jučerašnjoj sjednici, obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta djeca mlađa od sedam godina, osobe s posebnim potrebama koja ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih i osobe koje obavljaju sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

U zatvorenim prostorijama, osim nošenja maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, svi moraju da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo RS za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje mjera zabrana biće sankcionirano u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Obavezuju se pravna lica, poduzetnici i fizičke osobe, koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima, da moraju biti zaštićeni maskom, da obavezno sprovode mjere dezinfekcije, osiguraju masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava Instituta o organiziranju rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Zaključkom Stožera ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 6.00 do 24.00 sata do 16. studenog.

Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na način kako je navedeno odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

Do 16. studenog dozvoljavaju se natjecateljske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS.

Subjekti koji obavljaju registriranu djelatnost dužni su da uvjete za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama koje je propisao Institut za sprečavanje pojave i širenja Covida 19 na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (kino, kazalište, muzeji i slično) dužni su organizirati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera propisanih od Instituta za javno zdravstvo RS s posebnom pažnjom na ograničenje broja osoba u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštivanje propisane fizičke distance i na ulazu u objekt da postave obavještenje o ukupnom broju osoba koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registriranu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu s uputstvom Instituta.

Prema zaključku koji je donio Stožer, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizirati rad s građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da borave u prostorijama, održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno poduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz osiguranje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti, kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja treba da organiziraju rad od kuće za poslove za koje je to moguće.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usuglase s ovim zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije da na svom području donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i o tome obavijeste Stožer za izvanredne situacije.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovode Ministarstvo unutarnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove RS putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagiranje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u RS i Naredba o obaveznoj kontroli osoba kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona u Republici Srpskoj se primjenjuju uz ovaj zaključak.