Published On: Wed, Mar 11th, 2020

RS: Kazne do 600 KM za nepridržavanje mjera kućne izolacije

Kazne do 600 KM za nepridržavanje mjera kućne izolacije

Na osnovu procjene epidemiologa, a s ciljem provođenja preventivnih mjera u vezi s korona virusom, zdravstveni inspektori u Republici Srpskoj (RS) do sada su donijeli 117 rješenja o stavljanju osoba u kućnu izolaciju.

Ukoliko se osobe ne pridržavaju mjera inspektora, koje se odnose na zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana, propisana je kazna za fizičku osobu od 200 KM do 600 KM.

Do sada su rješenja o stavljanju u kućnu izolaciju izdata osobama za koje je utvrđeno da su bili u bliskom kontaktu oboljelim od korona virusa, odnosno učenicima i nastavnicima koji su u školi bili u bliskom kontaktu s učenikom iz Banja Luke zaraženim virusom korona.

Mjere inspektora osnose se na članove obitelji oboljelih, a rješenja se odnose i za učenike i nastavnike srednje škole iz Čelinca, koju pohađa djevojčica za koju je potvrđeno da je zaražena.

Nakon što epidemiolog prikupi sve potrebne podatke o kretanju i kontaktima osoba za koje postoji rizik ili je potvrđeno oboljenje, donosi preporuke za njegove bliske kontakte i za niskorizične kontakte.

Osobama, za koje je nadležni doktor procijenio da trebaju biti u kućnoj izolaciji, zdravstveni inspektor izdaje rješenje o stavljanju u kućnu izolaciju.

Riječ je o preventivnoj mjeri koja ima za cilj da rizik od širenja virusa svede na najmanju moguću mjeru.

Iako je testiranje pokazalo da niko od 38 učenika i nastavnika Osnovne škole ”Branko Ćopić” u Banja Luci, a koju pohađa učenik zaražen virusom, nije bio pozitivan na virus korona, oni su iz predostrožnosti stavljena u kućnu izolaciju.

Zdravstveni nadzor podrazumijeva svakodnevno javljanje telefonom doktoru, u domu zdravlja, radi praćenja eventualne pojave simptoma.

Također, zdravstveni inspektori na dnevnoj razini, u telefonskom razgovoru ili obilaskom osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji provjeravaju njihovo zdravstveno stanje i da li se pridržavaju preporuka koje su im dali zdravstveni radnici.

Iz entitetskog Inspektorata još jednom podsjećaju sve građane koji se nalaze u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom da se s ciljem zaštite vlastitog i zdravlja društva u cjelini, pridržavaju mjera koji su im odredili zdravstveni radnici.

Također, izuzetno je važno da roditelji u ovoj nesvakidašnjoj situaciji za djecu koja se nalaze u kućnoj izolaciji budu disciplinirani, da im objasne zbog čega je neophodno da se ispoštuju preporuke doktora, te da će se istekom perioda izolacije od 14 dana vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Prema dosadašnjim informacijama, osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji poštuju naloženu mjeru. Uredno se javljaju na pozive inspektora, a odlaskom na kućne adrese inspektori u osobnom kontaktu nastoje pružiti podršku građanima i sve potrebne informacije kako bi period izolacije protekao što mirnije.