Published On: Uto, lis 2nd, 2018

RS IZGRADILA PUNO VIŠE AUTOPUTA OD FEDERACIJE: Dodik otvorio 105-i kilometar autoceste provokativno nazvane “9 siječanj”

Danas je svečano otvorena dionica auto-puta “9. siječanj” od mjesta Drugovići do Prnjavora, u dužini od 25 kilometara.

Otvaranju dionice auto-puta Drugovići-Prnjavor nazočili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas dobar i sretan dan za čitavu Republiku, javlja RTRS.

– Od početka sam bio uključen u čitavu priču o izgradnji auto-puta “9. siječanj”. Danas otvaramo auto-put za sadašnje i buduće generacije. Naša generacija bi bila sretnija da su naši preci to uradili, ali okolnosti nisu dozvolile – rekao je Dodik.

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije i izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izrazio je zadovoljstvo prisustvom svečanosti otvaranja dionice auto-puta i završetka auto-puta “9. siječanj”.

– Јa sam ovdje kao ministar inozemsnih poslova, ali ovo nisu inozemni već naši, unutarnji poslovi unutar srpskog naroda – rekao je Dačić.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović istakao je da je Srpska uspjela završiti veliki projekat i da je Vlada izgradila mrežu auto-puteva.

Premijerka Srpske izrazila je zadovoljstvo i ponos završetkom velikog i važnog projekta za Republiku Srpsku.

– Ovakvim projektima pokazujemo našu sposobnost da gradimo i radimo, da imamo viziju i da znamo da bez modernih prometnica nema napretka Republike, nema ekonomije, turizma, brze komunikacije i integracije između različitih dijelova Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

Ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je Vlada Srpske prepoznala značaj ulaganja u infrastrukturu.

– Danas otvaramo i kompletiramo oko 106 kilometara auto-puta – rekao je on i odao da je Srpska pokazala da je sposobna graditi velike i složene projekte poput ovog auto-puta.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da se Banjaluka danas nalazi u centru putne mreže.

– Prije deset godina u NSRS je predložen plan izgradnje auto-puteva. Deset godina kasnije nalazimo se u centru putne mreže. Ova mreža ima izuzetan nacionalni i ekonoski značaj, kako za Banjaluku, tako i za čitavu Republiku Srpsku – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović, rekao je da je sretan što su završetkom auto-puta “9. siječanj” spojeni Banjaluka i Doboj.

– Bez vizije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade na čelu sa Željkom Cvijanović to ne bi bilo moguće – rekao je Petrović.

Načelnik općine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je današnji dan veliki dan za Republiku Srpsku i općinu Prnjavor.

– Vjerujem da će većina nas shvatiti veličinu ovog projekta u godinama koje dolaze, jer nema ekonomskog razvoja bez dobre putne komunikacije – rekao je on i dodao da je trasa auto-puta “9. sijačanj” trasa nacionalne integracije Republike Srpske i Srbije.

– Nadam se da ćemo u skorije vrijeme imati preko Brčkog i Bijeljine vezu sa Srbijom – rekao je on.

Dubravka Negre, direktorica regionalnog ureda Europske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan, rekla je da je EIB, kao financijer i međunarodna institucija, odobrila 2013. godine za ovaj projekat kredit u dvije tranše.

– Dobra priprema projekta je ključna, kao i pomoć u implementaciji. Mi tu podršku dajemo. Od `98. godine surađujemo na ekološkim studijama i pripremi razne dokumentacije. Ovaj projekat je realiziran u planiranom roku. Planirani su i veći troškovi, ali je ostao dio sredstava – rekla je ona.

Puštanjem u saobraćaj dionice od Drugovića do Prnjavora završen je auto-put “9. sijačanj” od Banjaluke do Doboja u ukupnoj dužini od 72 kilometra, za šta su izdvojena 402 milijuna eura.

Samo na ovoj dionici nalaze se 52 značajna objekta – dva mosta preko Bosne i Vrbasa, viadukt u Lišnji, dva nadvožnjaka u Laktašima, preko magistralnog i lokalnog puta, podvožnjaci, tuneli.

Na izgradnji auto-puta bila je angažirana domaća operativa, što predstavlja važan kriterij za strana, ali i domaća ulaganja.

Predsjednik Srpske rekao je da otvaranje auto-puta Banjaluka-Doboj pokazuje sposobnost Republike Srpske da radi na velikim infrastrukturnim projektima, ali i da ide dalje.

Puštanjem ove dionice u promet, Srpska je dobila ukupno 105 kilometara auto-puta./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare