Published On: Ned, velj 14th, 2021
#3rd | By Desk

“ROTIRAJUĆA” PRAVDA PO “DOBROĆUDNOM” IZETBEGOVIĆU: Gradonačelnik Mostara jednom Bošnjak, jednom Bošnjak-građanin, jednom Hrvat

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović na Facebooku je reagirao na pismo predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koje je upućeno OHR-u i OSCE-u. Izetbegovićevo pismo na prvi pogled djeluje dobrohotno, empatično prema svim građanima Mostara, a zapravo je politički spin, kojim se promovira njegova ideologija uvođenja, “građana”, “ljevičara”, kao četvrtog, konstitutivnog faktora, kao da oni nisu dio bošnjačkog političkog spektra, piše Hrvatski Medijski Servis.

– Mostar je grad čijom se ljepotom ponosimo, ali i grad teške prošlosti, jakih emocija, isprepletnih identiteta i sudbina, mjesto susreta vjera, kultura, ideologija. To je grad Bošnjaka, Hrvata, Srba, ali i grad i onih koji su naprosto građani. Svi spomenuti se moraju osjećati komotno i slobodno u Mostaru budućnosti, svi oni zajedno trebaju upravljati glavnim gradom Hercegovine, piše Izetbegović, prema kojem Hrvati, Bošnjaci i Srbi nisu građani, već je to posebna kategorija, aludirajući na one koji su glasovali za drugi bošnjački blok- SDP i Našau stranku, tj. BH blok. Za njih je i sami Izetbegović ne jednom naveo da nemaju podrške ni među Hrvatima, ni među Srbima, te da se njihov i politički program SDA poklapaju u 99 posto stvari.

Izetbegović pokušava ostaviti dojam političara koji osjeća empatiju prema svima u Mostaru pa piše kako je “slika trojice liječnika, Hrvata, Srbina i Bošnjaka, koji su zajedno otišli posjetiti bolesnu kolegicu iz Gradskog vijeća, i na potpis joj odnijeti dokument o preuzimanju vijećničkog mandata, za nekoga možda patetična, ali je to, kaže, ustvari slika onoga što Mostar treba da bude, i što je u ovom gradu moguće postići – zajednički liječiti naslijeđeno stanje, sa najboljom namjerom, i sa spremnošću Mostaraca da jedni drugima pruže ruku i pomognu. Tko se s ovim ne bi složio. Ali već u sljedećoj rečenici Izetbegović otkriva kako da pod zajedničkim liječenjam nasliješenog stanja s najboljom namjerom spremnošću Mostaraca da jedni drugima pruže ruku i pomognu Izetbegović vidi kako množenje Bošnjaka s dva, kako bi se ostvarila prevaga nad Hrvatima:

-Na liniji ovakvog razmišljanja je i prijedlog, navodi Izetbegović, da se gradonačelnički mandat podijeli između kandidata tri pobjednička bloka – Koalicije za Mostar, BH bloka i HDZ-a, da svatko od njih na čelu Grada provede po 15 mjeseci.

Po Izetbegoviću kod Bošnjaka postoje dvije pobjedničke grupacije, bošnjačka i građanska, a kod Hrvata samo jedna- HDZ. Izetbegović pri tom namjerno prešućuje Hrvatsku republikansku stranku, koja je osvojila tri vijećnička mandata, jednako kako i SDP, i jedan više nego Naša stranka.

Izetbegović sa žaljenjem konstatira kako je Čović odbacio najnoviju bošnjačku podvalu već je uputio pismo OHR i OSCE u kom traži intervenciju kojom bi se dogovor onemogućio. A potom se obrušava na Čovića, koji je, za razliku od njega ematičnog i dobrohotnog, agresivan uvredljiv, koji prijeti blokadama:

-Pismo Dragana Čovića vrvi neutemeljenim i uvredljivim tvrdnjama i tezama. Ponudu da se u Mostaru vlast dijeli, da u njoj sudjeluju svi, uključujući naravno i Hrvate, on je okarakteriziraao kao „antihrvatsku histeriju“, kao „pokušaj uspostave jednonacionalne vlasti“, kao „nerazumno djelovanje“ koje „vodi u razdor i podjele“, kao da sve pobrojano nije točno.

Predsjednik HDZ BiH je također, nastavlja dalje Izetbegović, ustvrdio da prijedlog o dobrovoljnoj podjeli mandata vodi „ugrožavanju izbornog procesa“, „protuzakonitom djelovanju protiv Hrvata“, „kršenju zakona, općih etičkih i političkih načela“.

Prethodnih dvanaest godina gradonačelnik Mostara je bio kadar HDZ BiH, Mostar je nazivan „hrvatskim stonim gradom“, i time se neosporno kršilo zakone, opća etička i politička načela, ali smo se suzdržali od teških, a možda opravdanih kvalifikacija poput „uspostave jednonacionalne vlasti“, „nerazumnog djelovanja“ ili „protuzakonitog djelovanja protiv drugih naroda“, kvalifikacija koje je Čović upotrijebio, piše Izetbegović, namjerno prešućujući da je tih proteklih 12 godina Mostarom vladala i SDA i da HDZ-ov gradonačelnik Bešlić nije mogao napraviti ništa bez SDA-ovog Salema Marića, ili SDA-ovog šefa Odjala Financija u Gradskoj upravi Mostara.

Proces izbora gradonačelnika Mostara treba biti dovršen u ponedjeljak 15. veljače, i bit će izabran dr. Zlatko Guzin ili dr. Mario Kordić, naravno sve u skladu sa Zakonom i Statutom. Ničega nezakonitog, nerazumnog, neetičnog, uperenog protiv Hrvata ili bilo koga drugog, nema u eventualnoj odluci onog koji bude izabran da preuzme puni mandat, ili da se nakon 15 mjeseci povuče u korist drugog, odnosno trećeg kandidata, piše Izetbegović i dodaje:- Upravo obratno, radi se o razumnoj, etičnoj, nesebičnoj i odgovornoj odluci.

Čovićevo upozorenje što mogu biti posljedice ponašanja SDA i njihovih bošnjačkih partnera Izetbegović potom nastoji predstaviti kako Čovićevu prijetnju, pa kaže: -Do ugrožavanja izbornog procesa i protuzakonitog djelovanja o kome govori Čović može doći samo njegovom voljom, odnosno ostvarenjem uvijene prijetnje sadržane u njegovom pismu OHR i OSCE kako će uslijediti „daljnje blokade i potpuna disfunkcionalnost gradske uprave“. Da bi potom, on zaprijetio OHR-om i OESS-om, uvodeći u priču i Vladu FBiH i ustavni sud, a prešućujući vlastitu blakadu izmjena Izbornog zakona, kako bi Hrvati mogli izabrati svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i domove naroda:

-Ako se to zaista dogodi, ako nakon blokade formiranja Vlade Federacije BiH, blokade formiranja Vlade HNŽ, blokade popune Ustavnog suda Federacije BiH, HDZ krene i u blokadu implementacije izbornih rezultata u Mostaru, sa ciljem da gradonačelnik ovog grada ostane kadar HDZ, tada će zaista biti neophodna intervencija OHR i OSCE. Vrijeme je da se predstavnici međunarodne zajednice pokrenu, da prestanu tolerisati protustavne i protuzakonite blokade.

A kada je Mostar u pitanju, vrijeme je da prevagu ostvare one snage koje su za slogu i pomirenje, za napredak, one snage koje žele da grade, a ne da ruše mostove. I da Mostarcima izaberu takvog gradonačelnika – napisao je mirotvorac i neimar Izetbegović./HMS/


uskrs ephzhb