Published On: Mon, Jan 5th, 2015

Rok probijen: Županije zapele na izaslanicima

Iako je prošlo gotovo mjesec dana nakon isteka zakonskog roka za izbor izaslanika u Dom naroda bh. entiteta Parlamenta Federacije BiH procedura još uvijek nije završena.

Kako prenosi Anadolija, rok od mjesec dana utvrđen Izbornim zakonom BiH do kojeg su županijske skupštine u FBiH trebale okončati proceduru izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je 10. prosinca.

Od Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti – predsjednik i potpredsjednici koji treba predložiti mandatara za sastav nove entitetske vlade.

Procedura izbora naime, nije okončana u Kantonu Sarajevo odakle se bira najveći broj izaslanika, njih 11.

Na sjednici pred Novu godinu, 29. prosinca nakon što u ostavljenom roku nije otklonilo nedostatke na kandidatskoj listi, Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerila je jednog kandidata na kandidatskoj listi Naše stranke za izbor izaslanika iz ostalih iz Skupštine Kantona Sarajevo u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. S iste liste odbijena je ovjera kandidatkinje Sabine Čudić jer je na lokalnim izborima 2012. godine imala drugačije nacionalno izjašnjenje.

U državnom izbornom povjerenstvu nisu imali informacija je li Naša stranka uložila žalbu Prizivnom odjelu Suda BiH niti kada će u Skupštini Kantona Sarajevo biti provedeno glasovanje za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo BiH je 30. prosinca donijelo zaključak kojim obavještava i nalaže Skupštini Bosansko-podrinjske županije Goražde da do 8. siječnja 2015. godine izabere izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Naime, državno izborno povjerenstvo u skladu s odredbama iz člana 2.9 točka 11 Izbornog zakona BiH ima obvezu obavijestiti izborno povjerenstvo ili birački odbor ili bilo koje drugo tijelo nadležno za provođenje izbora da ne postupa u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH ili da ih krši, i nadležnom organu nalaže poduzimanje odgovarajućih mjera.

Prema informacijama Povjerenstva, Skupština Bosansko-podrinjske županije je dan kasnije, 31. prosinca 2014. održala sjednicu na kojoj je izvršila izbor izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH, ali rezultati još uvijek nisu utvrđeni s obzirom na novogodišnje praznike.

Središnje izborno povjerenstvo BiH do sada je utvrdilo rezultate izbora za izaslanike Doma naroda u osam od deset županija u Federaciji BiH.

Anadolija navodi kako je do sada je u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta FBiH izabrano 36 od ukupno 58 izaslanika.

U Klub Hrvata od 17 izabrano je do sada 14 izaslanika, Klub Bošnjaka 12, a najmanje Klub Srba osam izaslanika. Od sedam izaslanika iz reda ostalih izabrana su do sada samo dva predstavnika.

Nakon što se okonča izbor izaslanika iz svih županija, uslijedit će drugi krug popune Doma naroda, koji podrazumijeva da Središnje izborno povjerenstvo BiH preraspodjelom mandata izvrši izbor nedostajućih izaslanika iz određenog konstitutivnog naroda i ostalih u županijama u kojim taj izbor nije bilo moguće izvršiti u prvom krugu koji je u tijeku.

Bit će, navodi Anadolija, nužno izvršiti i treći krug, s obzirom da u Klub srpskog naroda neće biti moguće izabrati čak četiri od 17 izaslanika Srba, jer među izabranim kandidatima u skupštinama županija u FBiH nema dovoljan broj zastupnika iz tog naroda.