Published On: Sri, ruj 23rd, 2020

Roditelji u ŽZH-u i HNŽ-u prikupljaju potpise i pokreću tužbe zbog mjera u školama

”Mnogi od nas se ne slažu s mjerama koje se trenutno provode u javnim školama. Ustav BiH jamči pravo na kretanje, pravo na govor, obrazovanje, izražavanje mišljenja, kao i ostala prava socijalnog života i navodi da se svaka mjera ili zakon koji se donese naknadno, a nije sukladan ovim zajamčenim pravima ne treba primijeniti!”, navodi se u izjavi.

”S obzirom na to da Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i ZHŽ-a, uključujući ravnatelje škola i sve djelatnike u nastavi, provedbom preporučenih mjera donesenih za ovu školsku godinu preuzima odgovornost za djecu koja pohađaju nastavu, pokrenuli smo inicijativu kojom ukazujemo da smo MI, roditelji, prvenstveno odgovorni za odgoj naše djece – to je naše prvotno i neotuđivo pravo.”

Navodi se to u izjavi o odgovornosti, čije potpisivanje su pokrenuli roditelji okupljeni oko Inicijative roditelja ”Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci”.

”Mnogi od nas se ne slažu s mjerama koje se trenutno provode u javnim školama. Ustav BiH jamči pravo na kretanje, pravo na govor, obrazovanje, izražavanje mišljenja, kao i ostala prava socijalnog života i navodi da se svaka mjera ili zakon koji se donese naknadno, a nije sukladan ovim zajamčenim pravima ne treba primijeniti!”, navodi se u izjavi.

Roditelji traže provedbu Ustava te korigiranje predloženih mjera. Zahtijevaju da djeca ne budu obvezna nositi maske u javnom prijevozu, na postrojavanju ispred škole niti unutar prostorija škole te da im se ostaviti slobodu izbora. Traže da se uvede normalan oblik nastave bez podjela na grupe i bez socijalnog distanciranja, pazeći pri tome na higijenu unutar škole, da djeca imaju pravo izaći iz učionice za vrijeme odmora, da se roditeljima omogući nesmetan pristup školi i djetetu bez prethodnih najava, kao što je bila praksa prethodnih godina, da se ukine mogućnost izolacije učenika u slučaju uočavanja simptoma bolesti (u izdvojenu prostoriju, jer takav postupak može ostaviti psihološke posljedice na dijete, a na poziv se svaki roditelj može promptno odazvati).

”Protivimo se i tome da cijeli razredi idu u izolaciju u slučaju pojave zaraženog učenika. Da se ukine svakodnevno mjerenje temperature kao nepotrebno uznemiravanje djeteta i insinuacija na bolest – s mogućim placebo učinkom. Da se ne izvodi online nastava u bilo kakvom obliku (parcijalnom ili cjelovitom u slučaju izolacije cijele skupine ili razreda) Podržavanjem ove inicijative Vi, kao roditelj učenika ove škole, utjecat ćete na mogućnost provedbe njenog sadržaja u cilju zdravijeg i kvalitetnijeg školovanja naše djece, a Vaša podrška bit će i osnova za pravnu borbu putem odvjetničkog tima. Djeca su naš jedini vrijedni i pravi interes. Mi jesmo za njih odgovorni”, navodi se u inicijativi.

Roditelji navode kako su svjesni da su nastavno osoblje i ravnatelji pod izuzetnim pritiskom da se moraju pridržavati svih propisanih mjera upravo iz razloga da se ne bi koje dijete zarazilo, a da oni nisu provodili sve mjere koje su im propisane.