Published On: Sri, pro 17th, 2014

RODITELJI I PROFESORI U ŠOKU Nakon izleta 7 učenica osnovne škole ostalo u drugom stanju!

 SARAJEVO Problem maloljetničkih trudnoća u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu sve je izraženiji, ali šokiraju i podaci o porastu broja seksualno aktivnih djevojčica između 13 i 15 godina.

Tako je na internet stranici Ispovijesti, gdje djevojčice traže savjete od stručnjaka, ginekologa, vršnjaka, jedna od njih napisala:”Rado bih spavala sa svojim momkom, iako imam 14 godina… Ali se plašim osuđivanja okoline.

Na toj stranici mogu se naći i informacije prema kojima dječaci sa 11 godina stupaju u seksualne odnose.

Senad Mehmedbašić, sarajevski ginekolog, ističe kako je strašno da djevojčice od 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu.

Upozorava da su u takvim slučajevima i trudnoća i porođaj visoko rizični. “Očito je da djeca nemaju dovoljno zdravstvenog vaspitanja pa se upuštaju u takve stvari, ne znajući kakve posljedice mogu imati. U obrazovnom sistemu moramo biti direktniji, ne smije se dopustiti da djecu ulica uči intimnim stvarima, pa ih onda život šamara”, kazao je Mehmedbašić.

Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske, istakao je da djeca već sa 13 ili 14 godina stupaju u seksualni odnos, što kasnije dovodi do porasta maloljetničkih trudnoća i abortusa, kao i spolno prenosivih bolesti.

‘Zabilježen je slučaj da su osnovci iz jednog malog bh. mjesta otišli na ekskurziju koja je trajala oko pet dana, a nakon određenog vremena ispostavilo se da je čak sedam učenica zatrudnjelo na ekskurziji’, kazao je Nenad Babić.

Razlog za takva događanja, prema njegovim riječima, jeste nemaran odnos roditelja, ali i obrazovnih ustanova, prema odgoju djece. Babić je istakao da rano stupanje u seksualne odnose kasnije dovodi do niza posljedica poput steriliteta, raznih bolesti, spontanih pobačaja i prijevremenih porođaja.

‘U RS se između 15 i 18 posto ljudi bori sa sterilitetom, imamo oko 15 posto spontanih pobačaja i između pet i deset posto prijevremenih porođaja’, precizirao je Babić.

Samo prošle godine, prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), rodila je 31 adolescentica. Od tog broja, četiri su maloljetnice od 15 godina, deset 16-godišnjakinja i 17 pacijentica od 17 godina.

U nekim školama u Hrvatskoj se u svhru prevencije maloljetničke neželjene trudnoće prikazuje u odgojne mjere film Larya Clarka “The Kids” pa bi ga svi roditelji mogli preporučiti djeci da ga pogledaju. On govori o dekadenciji newyorške mladeži i što ih sve čeka i vreba na “bezopasnim” teenage tulumima.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare