Published On: Pet, pro 24th, 2021

Rođeni uoči velikog jubileja dobili novi grb

Iznad svečanog slogana navedene su i godine osnivanja Kluba, te tekuća godina, u čijem centru se nalazi natpis ”100 godina” kojim se naglašava jubilej obilježavanja 100 godina postojanja Kluba.

U susret novoj 2022. godini, u kojoj FK Velež ulazi u odabranu obitelj obilježavajući 100 godina postojanja, na zahtjev velikog broja “Rođenih” širom svijeta iz popularnog mostarskog kluba odlučili su se da izrade jubilarni grba kluba koji će predstavljati vizualnu karakteristiku u natjecateljskoj sezoni u kojoj se obilježava ovaj veliki, svečani jubilej.

Zvijezda petokraka – prepoznatljivi simbol kluba

”Prvi dresovi bili su bijele i crne boje, a razlog je bila neimaština. U dresovima crvene boje nogometaši Veleža zaigrali su tek 1925. godine, a u Mostar ih je iz Zagreba donio tadašnji član Uprave Vaso Pucarić”, podsjećaju iz FK Velež.

Na prvenstvenoj utakmici sa Krajišnikom iz Banja Luke 1939. godine okupilo se između 4.000 i 5.000 vijernih navijača, bez obzira što nisu imali čak ni malo uzvišenje sa kojeg bi postojao daleko bolji pregled igre već su utakmicu svojih ljubimaca morali pratiti sa nivoa igrališta, piše Avaz.

Upravo tada, po prvi puta, na grudima “Rođenih” nalazila se petokraka. Zbog opreznosti od policije igrači su iz klupskih prostorija na igralište išli u mantilima prikrivajući tako svoje znamenje sve do samog izlaska na teren.

Trijumfalni vijenac – Simbol pobjede, vječnosti i besmrtnosti

Lovorov vijenac je trijumfalni vijenac načinjen od grančica lovorovog lišća koji se dodijeljivao pobjednicima u posebnim prilikama. Osim lista lovora izrađivali su se vijenci i od drugih sličnih biljaka, pa je tako u drevnoj Ateni lovorov vijenac zamijenjen vijencem od maslinovih grančica, jer je maslina bila simbolom grada.

Iako je lovorov vijenac bio bez materijalne vrijednosti, kroz povijest je imao izrazito posebno značenje pogotovo za sportaše, pa su tako na Olimpijskim igrama održanim u Grčkoj 2004. godine pobjednicima dodijeljivani upravo lovorovi vijenci.

Osim sportašanosili su ga i carevi, pjesnici, učenjaci….. te je od davnina predstavljao simbol pobjede, vječnosti i besmrtnosti.

Broj osam

Stilizirani prikaz broja osam kao dijela trijumfalnog vijenca, postavljen u njegovu samu osnovu

Stilizirani prikaz broja 8 pozicioniran u samu osnovu trijumfalnog vijenca simbolično predstavljajući broj članova Upravnog i Nadzornog odbora novoformiranog Radničkog sportskog društva Velež iz Mostara davne 1922. godine.

”Osnivačka skupština novoformiranog Radničkog sportskog društva Velež Mostar održana je 26. lipnja 1922. godine te su istog dana vlastima na verifikaciju predana i Pravila kluba radi zakonom predviđenog odobrenja”, navode iz kluba.

Prvu Upravu kluba činili su Anđelko Vlaho (predsjednik), Ranko Slijepčević (potpredsjednik), Borivoje Janjoš (prvi tajnik), Ljubomir Basta (drugi tajnik), Rudolf Beltram (blagajnik), te članovi Nadzornog odbora Mihajlo Cvetković, Milan Pavić i Bogdan Tepšić, a prvi kapetan Kluba bio je Lazar Radić, podsjećaju iz FK Velež.

Prema numerološkoj simbolici broj osam predstavljen je kao simbol vječnosti, moći, sklada i ravnoteže.

“Rođeni” za vječnost

Svečani slogan sa svojim višestrukim značenjem u kojeg su simbolično protkane sve epohe kroz koje je Klub prolazio od svog osnivanja do danas, sve nedaće, ali i uspjesi pri stremljenju ka očuvanju izvorne ideje vlastitog identiteta i promicanja ideala boljeg i pravednijeg društva, te pogleda u vječitu budućnost.

Iznad svečanog slogana navedene su i godine osnivanja Kluba, te tekuća godina, u čijem centru se nalazi natpis ”100 godina” kojim se naglašava jubilej obilježavanja 100 godina postojanja Kluba.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
7 mjeseci prije

Znači petokraka ostala blenta vim bosnjama..što vam uvaljuju ublehe…vaša vjera islam je iznad ovog simbola…vaš antifašizam skrnavi sa ovim znakom…

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
7 mjeseci prije

Pobrk’o si lončiće. Nisam znao da su handžarlije bili ,,antifašisti”? Kako je krenulo, izgleda da će biti da se i sam Adolf borio protiv Hitlera. Koliko me pamćenje služi oni što su se kunuli u islam su mahom bili pripadnici Handžar 13 SS, ostatak u u.s.taša.ma, zanemariv broj u č.et.nic.ima.. Koliko znam Ef. Đozo je bio vojni imam koje vojske? Hmmmmm, partizana? JVuO? Us.ta…š.a? Pa da 13. SS Handžar. Tito ga je spasio zaslužene kazne. Pa po samom J.B. Titu, vas u partizanima ukupno i to 1945. bilo je kukavnih 2,5 %! U prijašnjim godinama ni 1%. Kani se ti petokrake, s drži se svoga pustinskog čarobnjaka, i prestani više da truješ prostor za diskusiju.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
7 mjeseci prije

Drži se svog Save..na londonskoj konferenciji juna 1995 PREDSJEDNIK FRANCUSKE veliki evrpljanin J. Chirac RECE SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih tetorista…a sud MKSJ U HAGU POTVRDIO