Published On: Uto, velj 14th, 2023

Ročište za ubojstvo sarajevskih policajaca: Dokazi pronađeni dva mjeseca nakon zločina upućivali na optužene

SARAJEVO – Dva mjeseca nakon ubojstva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića policija je imala dokaze koji su upućivali da su mogući počinitelji Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković, koji su kasnije optuženi za taj zločin.

Ovo je na suđenju u Kantonalnom sudu u Sarajevu kazao svjedok kriminalistički istražitelj SIPA-e Alen Muratović. On je rekao da su u ranoj fazi identifikovali “seat leon”, kojim je pobjegao.

– Utvrđeno je da se radi o vozilu, vlasništvo Armina Olovčića, koje je ranije ukradeno u Alipašinom polju. Automobil je povezan s još jednim pokušajem kaznenog djela, a na osnovu signala mobilnog telefona koji je bio u njemu utvrđeno je da se radi o uređaju koji je koristio kriptiranu komunikaciju – kazao je Muratović. Dodao je da registarska oznaka vozila počinje s 88, da je u sebi imala karticu kanadskog operatera, te da se uglavnom kretalo po Istočnom Sarajevu.

– Periodično se registrira i u Kantonu Sarajevo. Signal se vremenski poklopio s pokušajem krađe vozila u Ulici Zmaja od Bosne 23. listopada i 25. listopada 2019. godine – kazao je svjedok i istaknuo kako je sada nesumnjivo da je telefon koristio optuženi trojac. Dodao je da se iz aplikacije “Sky” vidi da su razgovarali o uništavanju automobila i oružja, te da su prikupljali i komunikaciju između “ološa” Miloša Božovića i Mladena Milovanovića, inspektora MUP-a Srpske, koji je uhapšen 2021. godine. za pomoć Božoviću. Kazao je i da su prikupljeni i razgovori koje su sudionici vodili nakon saznanja da je na mjestu događaja pronađen DNK Aleksandra Macana. Tako je u Božovićevom slučaju navedeno da je Macan “hladnokrvno izigrao policajce”, te da oni krive njega. Također piše “je li netko nosio kriptu na mjesto događaja, rekao sam vam da ne”

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ritter
Ritter
1 mjesec prije

Što se više pate. Samo treba ljubazno pitati u britanskoj ambasadi. Tamo su odgovori.