Published On: Fri, Aug 2nd, 2013

Rješenje za rak nalazi se u našim crijevima?!

Jian-Guo Geng s University of Michigan ističe da šanse za preživljavanje pacijenta koji se liječi kemoterapijom rastu eksponencijalno ako njegov probavni sustav ostane zdrav i funkcionalan unatoč otrovima koje sadrži kemoterapija. Geng i njegovi kolege nedavno su otkrili biološki mehanizam koji je zaštitio probavni trakt miševa koji su dobili smrtonosne doze kemoterapije

Rješenje koje bi moglo omogućiti liječenje gotovo svih zloćudnih tumora, čak i onih u uznapredovaloj fazi, moglo bi se nalaziti u nama samima, odnosno u našem probavnom sustavu, tvrde američki stručnjaci. Naime, probavni sustav je usko grlo u kemoterapiji. Liječenje raka kemoterapijom je poput zalijevanja biljke protupožarnim šmrkom. Ako biljku zalijete previše, možete je ubiti.

Jian-Guo Geng s University of Michigan ističe da šanse za preživljavanje pacijenta koji se liječi kemoterapijom rastu eksponencijalno ako njegov probavni sustav ostane zdrav i funkcionalan unatoč otrovima koje sadrži kemoterapija. Geng i njegovi kolege nedavno su otkrili biološki mehanizam koji je zaštitio probavni trakt miševa koji su dobili smrtonosne doze kemoterapije.

Ako se potvrdi i na ljudima, otkriće predstavljeno u novom broju časopisa Nature moglo bi biti revolucionarno.

‘Uvjereni smo da bi se ovom tehnikom mogli liječiti tumori u kasnijoj fazi koji su metastazirali. Ako su naša predviđanja točna, ljudi više neće morati umirati od raka ‘, rekao je Geng i pojasnio:’ Svi tumori različitih tkiva i organa mogu se ubiti jakim dozama kemoterapije i zračenja, međutim, trenutno je problem u tome što liječenjem metastaziranih tumora prije ubijemo bolesnika. ‘

Prema novom otkriću određeni proteini koji se vežu na specifične molekule matičnih stanica crijeva snažno potiču stanice da popravljaju oštećenja na crijevima. Matične stanice uobičajeno zacjeljuju oštećene organe i tkiva, međutim, tzv. normalne količine matičnih stanica jednostavno ne uspijevaju držati korak s štetama koje uzrokuju smrtonosne doze kemoterapije i zračenja potrebne za uspješno liječenje tumora u poodmaklim fazama.

Dodatak matičnih stanica štiti probavni sustav pa pacijenti mogu konzumirati hranjive tvari, tijelo može obavljati ključne funkcije, a otrovi bakterija u crijevima ne mogu ući u krvotok. Sve ovo pacijentima omogućuje preživjeti dodatne doze kemoterapije i zračenja.

U novoj studiji 50 do 75 posto miševa koji su dobili molekule R-spondin1 i Slit2 preživjelo je smrtonosne doze kemoterapije. Niti jedan koji ih nije dobio nije ostao živ.

Naravno, ovu tehniku ​​tek treba potvrditi u kliničkim testovima na ljudima.

tportal