RJEŠENJE ZA BIH: Pronađen novi planet pogodan za život! Veličinom i uvjetima na površini sličan je Zemlji

Znanstvenici su pronašli planet koji bi mogao biti ugodan za život, a još bolja vijest je da se nalazi u (relativnoj) blizini Zemlje.

Novi egzoplanet, nazvan Ross 128 b, udaljen je od nas 11 svjetlosnih godina i postupno nam se približava. Za nekih 79 tisuća godina, prema predviđanjima znanstvenika, Ross 128 b će nam biti bliže nego što je sada Proxima b, egzoplanet koji je najbliži Zemlji. Egzoplaneti su planeti koji se nalaze izvan Sunčevog sustava.

Po veličini je sličan Zemlji, a znanstvenici smatraju da je temperatura na njegovoj površini približno ista kao i na površini našeg planeta.

Evo još jedna dobra vijest: i zvijezda oko koje se vrti Ross 128 b je baš kakva bi trebala biti ako se tamo jednog dana poželimo preseliti. Naime, Rossovo ‘sunce’ je crveni patuljak, za razliku od zvijezda oko kojih kruže neki prethodno otkriveni za život potencijalno pogodni planeti. Ti planeti su u orbiti zvijezda koje su previše aktivne, što znači da emitiraju jako zračenje pogubno za život na površini okolnih planeta, piše Slobodna Dalmacija.

Sve navedeno ostavlja prostora nagađanju da je Ross b 128 nastanjen ili da je to bio u prošlosti.

more recommended stories