Published On: Uto, sij 8th, 2013

Rješavanje krize ili ulazak u anarhiju

BANJALUKA – BiH prijeti realna opasnost ulaska u stanje anarhije ukoliko kriza institucija vlasti u Federaciji BiH ubrzo ne bude riješena, upozorio je u ponedjeljak Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a.
On je uoči predstojećeg sastanka “četvorke” s međunarodnom zajednicom, koji se očekuje u narednim danima, pozvao OHR i strane ambasade u BiH da se snažnije angažiraju sa ciljem pokušaja deblokade vlasti u FBiH.
“Namjera ‘četvorke’ nije da od međunarodne zajednice traži da riješi problem za nas, ali jeste da pokaže više interesovanja za njega. Rješavanje ovog stanja u FBiH je svakako i uloga zemalja PIC-a”, ocijenio je Hadžić, ističući da će “četvorka” morati naći odgovarajući odgovor na “ponašanje” SDA.
Na pitanje da li će visokom predstavniku uputiti zahtjev da povuče svoj nalog iz marta 2011. o poništavanju odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koja je nakon mnogo muke nakon općih izbora omogućila formiranje izvršne vlasti u FBiH bez dva HDZ-a, Hadžić kaže da je rano o tome govoriti.
Sudeći prema stavu potpredsjednika HDZ BiH Marinka Čavare, sve opcije su otvorene, pa i ovakav zahtjev OHR-u. Čavara je za agencije izjavio “da od skorašnjeg sastanka s predstavnicima međunarodne zajednice očekuje da otklone blokadu koju su uveli suspenzijom odluke CIK-a”.
Ipak, još je neizvjesno hoće li se svi odazvati sastanku, odnosno kada će on biti održan. Na pitanje o predstojećem susretu na vrhu, iz Ambasade SAD u Sarajevu “Nezavisnim” su odgovorili da im je takav zahtjev “četvorka” uputila.
“Tražili su sastanak sa nama, mi taj zahtjev razmatramo”, kazali su u Ambasadi SAD.
Portparol OHR-a Eldar Subašić u ponedjeljak je potvrdio da “s međunarodnim partnerima razmatraju zahtjev ‘četvorke'”.
“Tražimo da sve aktivnosti budu u skladu sa Ustavom i zakonom definiranim procedurama. Također, bez obzira na to hoće li biti glasanja o povjerenju Vladi ili ne, i dalje vjerujemo da izlaz iz ove situacije leži u konstruktivnom dijalogu, koji treba uključiti predsjednika i potpredsjednike FBiH, koji po Ustavu imaju značajne uloge”, rekao je Subašić.
Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena, rekao je da je formiranje vlasti “u potpunosti pitanje za domaći politički sistem i procedure”.
“Pomno pratimo dešavanja u vezi s tim pitanjem, ali naglašavamo da je donošenje odluke u rukama lokalnog rukovodstva”, istaknuo je on.
Nakon višemjesečne borbe dva politička bloka u Vladi FBiH, predvođena SDP-om, odnosno SDA, te nakon odbijanja predsjednika FBiH Živka Budmira da smijeni osam ministara iz SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak, iz nove federalne “četvorke” (SDP, SBB i dva HDZ-a) najavili su vanredne mjere za “deblokadu vlasti u FBiH”. “Četvorka”, tako, već za polovinu januara najavljuje pokretanje procesa izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH u Parlamentu FBiH.
Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, ocijenio je da će, u zavisnosti od odgovora “četvorki” međunarodna zajednica pokazati ima li kredibilitet ili ne.
“SDP je svojim avanturizmom pravio zaokrete od 360 stepeni i gubio kredibilitet. Sada od OHR-a i međunarodne zajednice traže da izgube kredibilitet, ali mislim da je to nerelno očekivati”, rekao je Genjac.

 nezavisne.com