Published On: Sri, svi. 16th, 2018

Ris snimljen na Bijači?

Prije nekoliko dana na Bijači je snimljen ris. Kako nam je rekla slušateljica Radija Ljubuški i čitateljica našeg portala, koja nam je ustupila fotografiju, videonadzor postavljen pored jednog objekta na Bijači snimio je risa koji se u noćnim satima približio naselju kako bi se napio vode.

Vidjeti ili snimiti risa definitivno je prava rijetkost, s obzirom da su risova staništa primarno po šumovitim brdsko-planinskim područjima Gorskog kotara, Like, Korduna i sjeverno hrvatskog primorja.

Međutim, u zadnje su vrijeme, prema medijskim izvještajima, već viđani i u Dalmaciji, ne samo u brdima, nego i u dolini Neretve, a evo sada smo dobili i jednu fotografiju risa s područja ljubuške općine.

Prema entitetskim zakonima o lovstvu, ris je u BiH trajno zaštićena vrsta, a BiH je potpisnica svih relevantnih međunarodnih konvencija, čime je ispunila sve formalne uvjete za zaštitu risa.

Naime, ris je na ovim prostorima već jednom istrijebljen. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća zbog pretjeranog izlova i gubitka staništa ris je nestao iz cijele zapadne i srednje Europe, a održao se jedino u planinskim i rijetko naseljenim područjima – Karpatima, Skandinaviji, Rusiji te na Balkanskom poluotoku.

U Dinaridima je ris opstao samo u izoliranim područjima Albanije, Makedonije i Kosova, dok su posljednji primjerci autohtone populacije ulovljeni u Hrvatskoj 1903., Sloveniji i Srbiji 1908., Bosni i Hercegovini 1911., te Crnoj Gori 1913. godine.

Početkom 70-ih godina ris je reintroduciran u više zemalja zapadne Europe, a naseljavanjem šest životinja iz Slovačke u Sloveniju 1973. godine utemeljena je dinarska populacija euroazijskog risa. Reintrodukcija u Dinaride se smatra jednom od najuspješnijih reintrodukcija velikih zvijeri, budući se populacija proširila iz Slovenije na Hrvatsku, te na Bosnu i Hercegovinu.

Lj Portal

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer