Published On: Sri, lip 1st, 2022

Rimac za Financial Times: Projekt robotaxija možda ne bude gotov još pet godina

BROJNI svjetski mediji i agencije objavili su danas priopćenje Rimac Grupe o golemoj investiciji koju je dobila. Radi se o investiciji od oko 500 milijuna eura čime je, kako se navodi u priopćenju, tržišna vrijednost tvrtke premašila dvije milijarde eura.

Ključni novi ulagači u Rimac Grupu su SoftBank Vision Fund 2 te Goldman Sachs Asset Management, uz sudjelovanje postojećih dioničara Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial.

Dio novca ide za projekt robotaksija

Mate Rimac za Financial Times je komentirao ovo ulaganje te otkrio za što će se koristiti. Rekao je da će se djelomično koristiti za novi projekt robotaxija koji razvija.

“Projekt se razvija u tajnosti posljednje tri godine. Projekt možda neće biti spreman još sljedećih pet godina, ali će na kraju postati veći od svega što smo ikad radili”, rekao je Rimac za FT.

Dodao je da tvrtka na prototipovima radi posljednje dvije godine, ali da će javnosti sve otkriti tek kad cjelokupna tehnologija bude spremna.

“Mi nismo poput onih koji pokazuju nedovršene projekte”

“Za razliku od drugih, mi ne pokazujemo projekte koji su daleko od toga da budu gotovi”, rekao je Rimac.

FT piše kako je dovođenjem novih investitora otvoren put za izlazak tvrtke na burzu. Rimac je već ranije rekao da razmišlja o tome.

“Jednog dana ćemo vjerojatno izaći na burzu, ali nema žurbe. Glavni prioritet mi je trenutno izgraditi jaku i uspješnu tvrtku”, komentirao je za FT.

Rimac prošle godine: 2024. će robotaxiji voziti Zagrebom

Prije oko mjesec dana Index je poslao upit Rimcu oko robotaksija za koje je Rimac rekao da će 2024. voziti Zagrebom. Zanimalo nas je u kojoj je fazi i kada će projekt biti predstavljen javnosti. Oni su nas uputili na svoju tvrtku Project 3 Mobility, koja razvija uslugu samovozećih taksija u Zagrebu.

Odgovor koji smo dobili bio je manje-više istovjetan onome koji smo dobili još u lipnju prošle godine. Odgovoreno nam je kako su komponente u razvoju te da zato projekt ne može biti još predstavljen. U lipnju 2021. godine iz Rimac Automobila poručili su nam da će početkom iduće godine (dakle ove) objaviti detalje projekta, a onda su rekli da će projekt predstaviti u srpnju ove godine.

“Mi planiramo na cestama u Zagrebu imati stotinjak vozila zajedno sa kompletnom uslugom do kraja 2024. U  periodu nakon toga planira se značajno više vozila u Zagrebu, dugoročno nekoliko puta više od spomenutih 700.

Kao što je već navedeno, u proizvodnom pogonu kraj Zagreba ćemo postaviti velikoserijsku proizvodnju vozila za sva tržišta na kojima ćemo pružati uslugu. Proizvodnja tih vozila će se postupno povećavati sa nekoliko tisuća godišnje na nekoliko desetina tisuća godišnje”, odgovorili su iz tvrtke na Indexov upit prije mjesec dana.

Prošle je godine sam Rimac rekao:

“Žao mi je što pričamo o nekom tajnom projektu. Tu je auto koji su svi vidjeli unutra. Želimo to dovesti do više razine i prikazati vjerojatno početkom iduće godine. Rollout očekujem 2024. godine, da će ti auti voziti po gradu, a imat ćemo i infrastrukturu do tada.

Nemam garanciju, ako dobijemo novce i ne odradimo po pravilima – vratit ćemo. To će biti totalno autonomni auti. Nismo mi nikoga uvjeravali, nego su oni došli nama. Mi imamo kapacitet privući stotine milijuna eura investicija. Oni su došli kod nas, tražili projekt i mi smo ga imali. Naši investitori će uložiti milijune, samo dio toga će biti iz EU fondova”, rekao je u srpnju 2021.

Sada Rimac kaže FT-u da projekt možda neće biti gotov još idućih pet godina.

guest
nije obvezno
1 Komentar
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vacca the mljac

Robotaksi neće biti gotov nikada, a možda ni tada.