Published On: Uto, sij 22nd, 2013

"Rim nije na prodaju! – Pravo na rad, stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, ne smije podleći profitu!"

prosvjedi‘Rim nije na prodaju!’ Pod ovim sloganom je u glavnom gradu Italije, u subotu 19. siječnja, prosvjedovalo oko deset tisuća ljudi zahtijevajući ‘da se poštuje njihovo pravo na stanovanje, zdravstvo i javno obrazovanje’. Tražili su da se prekine s politikom rezanja javne potrošnje koja pogađa najslabije i usprotivili se odluci o davanju u koncesiju ili stavljanja pod hipoteku nekretnina u vlasništvu grada, a koju je donio gradonačelnik Rima, Giovanni Alemanno (Aleanza Nazionale, povijesna sljednica Mussolinijevog MSI). 
U prosvjednoj povorci su sudjelovali članovi Sindikata USB, Pokret prava na stanovanje, ‘Komiteti No-Debt’, ‘Centri sociali’, ‘Legambiente’, radnici, studenti i imigranti. Od stranaka se prosvjedima pridružila jedino ljevičarska stranka ‘Rete dei Comunisti’, čiji su članovi nosili veliki transparent na kojem je pisalo: ‘Metropola nije roba. Sukob- Otpor- Organizacija’. Prosvjednicima su se pridružili i zdravstveni djelatnici koji već tjednima pružaju otpor rezovima u njihovom sektoru.
‘Za nekoliko mjeseci će ovaj biti u opasnosti da se potpuno izmjeni. Odluka gradskog poglavarstva da se daju u koncesiju ili stave pod hipoteku otuđena društvena dobra, uzrokovati će nesagledivu štetu, kako gradu tako i stanovnicima koji u njemu žive’, tvrde prosvjednici.
Prazna gradska blagajna je natjerala gradsko vijeće i gradonačelnika na ovaj korak, koji će uvelike promijeniti kvalitetu života, kao i sam izgled ‘vječnog grada’.
‘Predviđeni projekti će uništiti cijele četvrti, a stanovnici osiromašiti i to proporcionalno s količinom blokova i cementa koji će se potrošiti. Ne može se govoriti o razvoju, ako se grad prepusti špekulantima nekretnina. Ne mogu se koristiti javna dobra, zgrade i tereni, kao jamčevina za netransparentne novčane transakcije’, tvrde članovi pokreta ‘Preuzmimo grad’ (Movimento riprendiamoci la citta).
‘Odlukom gradonačelnika Alemanna grad je osuđen na propast, devastaciju prostora bez ikakvog kriterija i ona ukazuje na nebrigu gradskih vlasti za one koji u ovom gradu žive, rade i studiraju. Gdje god je u Italiji izvršena ‘cementifikacija’, nije došlo do razvoja i napretka’, tvrde čelnici pokreta ‘Preuzmimo grad’.
Otvoreno pismo koje je gradskim vlastima i gradonačelniku Rima uputio ‘Pokret građana – Preuzmimo grad’ (Comitato cittadino – Riprendiamoci la città):
Okupili smo se kako bi spriječili da cijeli grad poklekne pred interesima krupnog kapitala. Kako mjesta kulturnih zbivanja ne bi bila privatizirana, kako ne bi bili svjedoci prenamjene zdravstvenih ustanova u neke druge svrhe, jer bolnice nisu samo radna mjesta nego i javna služba prijeko potreba stanovnicima grada Rima i kako sve to ne bi bilo žrtvovano u ime nepotrebnih financijskih špekulacija.
Ne želimo doći u situaciju da povremeni rad bude jedina mogućnost zarade, jer je ta vrsta rada uvijek praćena ucjenama poslodavaca.
Stoga smo pokrenuli proces preuzimanja grada u svoje ruke i želimo pokrenuti razvojni model koji neće morati birati između života i rada koji ubija i koji će omogućiti dostojan život svima. Znati ćemo iskoristiti ono što je sagrađeno, a što je neprodano i neiskorišteno na najbolji mogući način, a radi se o 190 000 stanova samo u Rimu.
Pravo na rad, stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, kulturu je u jednom slobodnom gradu zajamčeno svim njegovim stanovnicima i ne smije podleći pred logikom profita, privatnog kapitala, korupcije i kriminala

VIDEO: Rim, 19.siječanj 2013.

izvor(i): http://youtu.be/26npIwGb6ps | http://www.rivoltaildebito.org/news/19-gennaio-roma-non-%C3%A8-vendita | http://www.contropiano.org/it/sindacato/item/13958-roma-non-si-vende-migliaia-in-corteo | |