Published On: Sun, Oct 13th, 2013

“Rim će pomoći Srbiji sa imidžom”

Beograd – Premijer Ivica Dačić kaže da je Srbija spremna da dodatno razvije odnose s Italijom i očekuje da joj Rim pomogne u promicanju promjene svog imidža u svijetu.

“Očekujemo da Italija, naš najveći prijatelj među svim zemljama zapada, promovira tu promjenu imidža Srbije u svijetu”, na temelju politike koju provodi u unutašnja reformama, napretku u eurointegracijama, uspjeha u dijalogu s Kosovom i napora u regionalnom pomirenju, rekao je Dačić tri dana uoči zajedničke sjednice vlada Italije i Srbije u Anconi.

Srpski premijer zahvalio je Italiji za stalnu podršku u procesu eurointegracija i izrazio nadu u dodatnu pomoć u pregovorima o priključenju Uniji. On je dodao da je Srbija ispunila sve zahtjeve koje je postavio Bruxelles i da očekuje odluku o početku pregovora, bez dodatnih uvjeta.“Srbija ne želi darove koje nije zaslužila. Proveli smo unutarnje reforme, pokrenuli dijalog s Prištinom, radimo na provođenju briselskih sporazuma o Kosovu “, rekao je on, ukazujući na novi pristup Beograda u rješenju problema.

 “Svi trebaju biti svjesni našeg napretka i ne treba da nas promatraju kroz prizmu prošlosti “, dodao je premijer. Objašnjavajući za talijansku agenciju svoj ​​politički put od bliskog suradnika Slobodana Miloševića do coveka koji vodi Srbiju ka EU, Dačić je istaknuo važnost “učenja lekcija iz prošlosti”. “Političar mora biti fleksibilan, to nas uči i priroda. Tijekom povijesti su nestali svi oni koji nisu uspjeli prilagoditi promjenama. Srbija ne želi imati sudbinu dinosaura “, zaključio je on. 

Osvrćući se na mjere štednje koje je nedavno predstavila srpskog vlada, Dačić je rekao da te mjere “imaju za cilj stvaranje sigurnijih i povoljnijih uvjeta za razvoj”. Srpski premijer ocijenio je da Beograd zadovoljan suradnjom s Italijom, koja je postala najveći ekonomski partner Srbije, nadmašivši opseg suradnje od onog s Njemačkom i Rusijom. “Odnosi dvije zemlje su odlični. Italija je jedna od naznačajnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije i spremni smo da razvijemo suradnju prema sporazumu o strateškom partnerstvu potpisanom u studenom 2009 “, kazao je Dačić, koji će predvoditi srpske izaslanstvo na summitu dvije vlade u utorak.

 “Na sastanku dvije vlade u Ankoni razgovarat o onome što je do sada učinjeno i onome što još možemo učiniti u suradnji u područjima politike, gospodarstva, borbe protiv kriminala, obrane, pravosuđa, energetike, infrastruktue, obrazovanja. Ovakve zajedničke sjednice vrlo su korisne “, kazao je. “Najbolja poruka za talijanske investitore je da se raspitaju kod svojih sunarodnjaka koji rade u Srbiji. Srbija je dobro mjesto za investiranje, klima je prijateljska i imamo sporazume o slobodnoj suradnji s brojnim zemljama, uključujuć Rusiju, Bjelorusiju, Kazahstan, Tursku “, zaključio je Dačić.

B92.net