Published On: Pet, srp 19th, 2019

Rijetka pojava zalaska sunca: Njujorčani oduševljeni Manhattanhengeom

Ovaj nestvarni prizor usred gradske gužve i vreve zasigurno ostavlja bez daha i na trenutak daje osjećaj mirnoće, stoga su se i Njujorčani opustili i snimili nezaboravne fotografije ulica okupanih zlatnom svjetlošću zalazećeg sunca

Veliki broj Njujorčana okupio se u centru Manhattana kako bi uživali u spektakularnim prizorima Manhattanhengea, rijetke pojave u kojoj sunce zalazi točno u liniji sa glavnim ulicama Manhattana.

Manhattanhenge se dešava četiri puta godišnje ali svaki put iznova oduševi Njujorčane i turiste koji uživaju u romantičnom zalasku sunca koje se spušta niz ulice koje su precizno pozicionirane u smjeru istok – zapad.

Ovaj nestvarni prizor usred gradske gužve i vreve zasigurno ostavlja bez daha i na trenutak daje osjećaj mirnoće, stoga su se i Njujorčani opustili i snimili nezaboravne fotografije ulica okupanih zlatnom svjetlošću zalazećeg sunca.

Termin Manhattanhenge popularizirao je Neil deGrasse Tason, Njujorčanin i astrofizičar Američkog muzeja nacionalne povijesti.

 

S obzirom da se te pojave događaju u jednakim vremenskim razdobljima oko ljetnog solisticija, Tyson je u nazivu dao usporedbu sa engleskim Stonehengeom, koji je također bio pozicioniran da je za vrijeme ljetnog solisticija sunce izlazilo i zalazilo kroz središte tih prethistorijskih konstrukcija.

 

 

 

 

 

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare