RIJEŠEN MISTERIJ JEDNE OD NAJVEĆIH LJUBAVNIH TRAGEDIJA Oprosti majko, ljubav je bila jača od mene

Pisma koja su 90 godina bila pohranjena u trezoru jedne bečke banke mogla bi konačno razriješiti misterij tragičnog kraja jedne od najpoznatijih ljubavnih priča na svijetu.
Riječ je o kolekciji pisama barunice Marije Vetsere, ljubavnice austrougarskog princa Rudolfa, inače sina cara Franje Josipa i carice Sisi. Njihovi su leševi pronađeni u Rudolfovom dvorcu Mayerlingu 1889. godine, a okolnosti njihova životnoga kraja nikada nisu razjašnjene.
Najčešće se tvrdilo da su se dogovorili kako će zajedno počiniti samoubojstvo, no postoji i niz drugih teza, uključujući i da ih je netko dao smaknuti.

Iako analiza sadržaja novootkrivenih pisama, koje stručnjaci smatraju ‘senzacionalnima’, tek treba biti obavljena, na prvi se pogled da zaključiti kako su Marija i Rudolf doista isplanirali suicid.
‘Molim te, oprosti mi za to što sam učinila, nisam se mogla oduprijeti ljubavi’, napisala je u jednom od pisama majci tada 17-godišnja Marija. ‘U dogovoru s njim, htjela bih da me sahrane s njim na groblju Alland. Sretnija sam u smrti nego na životu’, napisala je još Marija.

Foto: AFP

Pisma su, inače, sasvim slučajno, 126 godina nakon tragičnog kraja Marije i Rudolfa, u jednom bankovnom trezoru pronašli radnici koji su dobili zadatak pospremiti trezor. Osim majci, Marija je pisala i bratu i sestri.
‘Nepoznata je osoba u banku deponirala kožni fascikl s brojnim osobnim dokumentima, pismima i fotografijama obitelji Vetsera, među kojima su i Marijina oproštajna pisma iz 1889. godine’, navodi Austrijska nacionalna knjižnica u priopćenju. ‘Dosad se pretpostavljalo da su pisma bila uništena nakon smrti Marijine majke Helene’, dodaje se u priopćenju.