Published On: Sri, ožu. 15th, 2017

Rijeka suza ispratila porodicu Đedovac

DOBOJ – Rijeka suza tekla je danas u Stanovima, kod Doboja, a na vječni počinak su ispraćeni roditelji Zlatko i Slavica te kćerka Kristina Đedovac, koji su u nedjelju poginuli kada se auto u kojem su se nalazili sudario s vozom.

Druga kćerka Nikolina, koja je nakon dvodnevne borbe u ponedjeljak naveče izgubila bitku za život, biće sahranjena u četvrtak, u zajedničku grobnicu pored najmilijih. Kuća porodice Đedovac ostaje pusta.

Više od hiljadu mještana okupilo se prvo u porti hrama Rođenja svetog Jovana Krstitelja. Do posljednjeg počivališta tijela stradalih Zlatka i Slavice nosili su njihovi najbliži, rođaci i prijatelji, dok su bijeli kovčeg s tijelom sedamnaestogodišnje Kristine nosili školski drugovi iz Medicinske škole.

“Velika tragedija, ne samo za Doboj nego i za RS. Mi smo bili na prvoj ratnoj liniji, ni u ratu ovakve tragedije nije bilo. To je bila čestita porodica. Kristina i Nikolina su bile vrijedne, pomagale su u svemu roditeljima”, priča Željko Ninković, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stanovi.

Vidno potreseni Dragan Bosić, rođak, rekao je da nije bilo moguće organizovati zajedničku sahranu, zato što je danas u Banjaluci izvršena obdukcija druge stradale kćerke.

“Tako je naložio tužilac, zato će njena sahrana biti u četvrtak. Znači, ponovo ćemo se okupiti ovdje u crkvi u 13 časova”, dodao je Bosić.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS kažu da je uprkos maksimalno uloženim naporima medicinskog osoblja pacijentkinja N.Đ., koja je bila u dubokoj komi, preminula juče u 21.40.

U kući stradale porodice smo prije sahrane zatekli dvije komšinice Ivku Božičković i Ružicu Tomanić, koje su nakon što su stradali prevezeni u crkvu ostale da očiste njihov dom.

“U ponedjeljak naveče su ih dovezli, prenoćili su u kući i nakon obreda su u tri vozila prevezeni u crkvu. Kristinu smo obukli u bijelo i bijelim autom je odvezena. Na još veću žalost, i Nikolina je umrla, i nju ćemo tako sahraniti”, ispričala je jecajući Ivka Božičković, te dodala da je cijelo selo pogođeno nezapamćenom tragedijom.

Ističe da je Nikolina nedavno proslavila punoljetstvo, a kobne noći su bile kod drugarice na rođendanu.

“Roditelji su uvijek tako išli po njih, nisu ih puštali da ih neko drugi vozi. Nažalost, svi su na kraju stradali”, kaže Ružica Tomanić.

Samo riječi hvale imali su za porodicu Đedovac njihove komšije i mještani Stanova, koji posebno ističu njihovu predanost poslu, poljoprivredi kojom se ta porodica bavila generacijama.

“Zlatko nema roditelje, umrli su davno, ima dva brata i sestru. Jedan brat mu živi u inostranstvu, a drugi je tu u komšiluku. On će se vjerovatno pozabaviti gazdinstvom. Imali su krave, plastenike”, kaže komšija Živko Vasić.

Slavica, prema priči komšija, ima majku i dva brata, jedan živi u inostranstvu, a drugi je bolestan.

“I o njemu i o majci se brinula, vozila ih doktoru”, navodi Ivka Božičković.

Mještani Stanova ponovo su istakli da je po njihovom mišljenju glavni krivac za tragediju nedovoljno obezbijeđen pružni prelaz, te da preglednost smanjuju objekti koji su izgrađeni u neposrednoj blizini.

Najavili su da neće sjediti skrštenih ruku te da će nakon što sahrane Nikolinu organizovati proteste na mjestu nesreće.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer