Published On: Tue, Sep 22nd, 2015

RIJEKA MIGRANATA ULAZI PREKO BAPSKE: Na granicama BiH i dalje mirno

Veliki broj migranata i izbjeglica od noćas u Hrvatsku iz Srbije ulazi preko Bapske, malog srijemskog mjesta na području Iloka, potvrdila je policija.
Preko kopnene granice na tom području ulaze “nepregledne kolone izbjeglica” koje policija preusmjerava prema Iloku. Njihov broj je iznimno velik te je blokiran promet na tamošnjim prometnicama.
Velik dio njih kreće se državnom cestom od Bapske prema Opatovcu. Dio migranata i izbjeglica policija pokušava odmah u Bapskoj autobusima prevesti do prihvatnog centra u Opatovcu.
Međunarodni granični prijelazi Orašje, Šamac i Gradiška su trenutno zatvoreni za teretna motorna vozila zbog pada sustava na čitačima carinskih dokumenata na strani Republike Hrvatske.
Tijekom noći preko područja Bapske u Hrvatsku ih ušlo oko 2,5 tisuće migranata i izbjeglica koje se još uvijek smješta u prihvatni centar u Opatovcu, kapaciteta oko četiri tisuće osoba.
Migranti i izbjeglice koje su iz Srbije u Hrvatsku ušle preko Bapske nitko nije očekivao jer je to područje brdovito, pa nemaju pregled kretanja kao kada u Hrvatsku ulaze preko Tovarnika koji je u ravnici.
Iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun potvrdio je kako su do sada, upravo zbog loše konfiguracije terena, migranti izbjegavali ulaziti u Hrvatsku preko iločkog područja i tamošnje kopnene granice sa Srbijom.
Do sada je naime u Hrvatsku preko iločkog područja ušlo tek 46 izbjeglica ali su se očito trendovi promijenili, rekao je ranije jutros iločki gradonačelnik.
Veliki broj migranata u Hrvatsku ulazi i dalje i preko Tovarnika. U 11 sati je prema Opatovcu otišlo osam autobusa punih izbjeglica koje su ušle preko Tovarnika.
U Hrvatsku je do ponedjeljka u 12 sati ušlo oko 29.910 migranata, posljednji su, jučer objavljeni podatci MUP-a.
Stanje na granicama BiH i dalje mirno; nisu zabilježeni pokušaji izbjeglica da pređu državnu granicu
Stanje na graničnim prijelazima u BiH je i dalje mirno i nisu zabilježeni pojedinačni ili grupni pokušaji prelaska državne granice BiH osoba s Bliskog istoka, odnosno izbjeglica, izjavila je Feni glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković.
Dodala je kako GP BiH u suradnji s drugim nadležnim institucijama trenutno ne raspolaže s informacijama da neka grupa izbjeglica ide prema granicama BiH.
Kako su kazali iz GP BiH, ako se stanje na državnoj granici promijeni o tomu će pravodobno informirati javnost.
Selaković: Nema opravdanja za zatvaranje Bajakova
Srbijanski ministar pravde Nikola Selaković ocijenio je u utorak da hrvatske vlasti nisu imale razloga zbog izbjegličke krize jednostrano zatvoriti granični prijelaz Bajakovo za teretni promet i najavio da će jedna od glavnih tema današnje izvanredne sjednice vlade Srbije biti razmatranje protumjera i svih mogućnosti koje službeni Beograd ima u ovoj situaciji.
“Ne postoji nijedan racionalni razlog niti ijedno razumno objašnjenje zašto zaustaviti protok robe, teretni promet i to na koridoru koji je jedna od žila kucavica u regiji”, rekao je jutros Selaković za Radio-televiziju Srbije (RTS).
Ministar pravde je ukazao na to da su dva cestovna koridora veoma važna za Srbiju na putu prema zapadnoj Europi – od Beograda i Novog Sada prema Horgošu i od Beograda i Šida do Bajakova.
“Zatvaranje tog cestovnog pravca nama na dnevnoj razini nanosi višemilijunsku materijalnu štetu, cijelom gospodarstvu, našoj državi”, istaknuo je Selaković.
Naglašavajući kako se pokazalo koliko je Srbija bitan čimbenik u jugoistočnoj Europi, ministar Selaković ocijenio je aktualnu situaciju kao “možda pravu priliku za Europsku uniju da još jednom utvrdi važnost Srbije”.
Premijer Aleksandar Vučić zakazao je za 14,30 sati izvanrednu sjednicu Vlade Srbije u povodu jednostrane odluke Hrvatske da zabrani teretni promet sa Srbijom na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci.
Vučić je sinoć na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji zatražio od Hrvatske da odustane od odluke o zatvaranju prijelaza Bajakovo, upozorivši da će Srbija, ukoliko ta blokada potraje, biti prinuđena zatražiti međunarodnu pomoć i uvesti protumjere, za koje je rekao da će više pogoditi Hrvatsku, nego Srbiju.
“Molim hrvatske vlasti, ne zato što smo slabi, a oni vrlo jaki, već kao susjede, prijatelje, članicu EU, da povuku svoje neodgovorne odluke koje ni sami ne znaju na čemu su utemeljene. U protivnom, zbog kršenja brojnih bilateralnih i međunarodnih sporazuma bit ćemo prinuđeni i pravnim putem tražiti zaštitu za svoju zemlju”“, poručio je srbijanski premijer.
Pretresi u Berlinu na osnovu sumnje u poticanje na terorizam u Siriji
Berlinska policija je priopćila u utorak da je započela pretrese na osam mjesta u Berlinu, između kojih i na lokaciji gdje je smještena džamija, na osnovu sumnje u poticanje pridruživanju borcima skupine Islamska država (IS) u Siriji.
Pretresi su započeli u 06.30 (04.30 sati po srednjoeuropskom vremenu), a cilj je između ostalih jedan 51-godišnji Marokanac, osumnjičen da je pokušavao vrbovati ljude da se bore na strani islamističkih boraca IS-a u Siriji, precizirala je policija u priopćenju. Ona nema naznaka da su u pripremi teroristički napadi u Njemačkoj.
Jedan 19-godišnji Makedonac je također osumnjičen u ovom slučaju. Vlasti misle da se on trenutno bori u Siriji.
Među mjestima pretresa je lokacija gdje je smještena džamija u berlinskoj četvrti Tempelhof-Schoneberg (na zapadu), prema navodima priopćenja koje ne daje pojedinosti o drugim lokacijama pretresa.
MUP: U Hrvatsku noćas ušlo 2400 migranata, a dosad ukupno 34.900
U Hrvatsku je u utorak, od ponoći do devet sati ujutro, ušlo 2400 migranata, što znači da ih je dosad na područje Hrvatske ušlo ukupno oko 34.900, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.
Iz MUP-a navode da se prijevoz migranata do granice organizira i dalje, a da je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu smješteno oko 1630 migranata.
Tijekom ponedjeljka iz Hrvatske je izašlo oko 5100 migranata, a u utorak do devet sati Hrvatsku je napustilo još oko 1160 migranata.
Najveći priljev migranata očekuje se i dalje na području Tovarnika i Iloka.
Granični prijelaz Bajakovo zatvoren je za promet teretnih vozila na ulazu u Hrvatsku. Kolona na ulazu u Hrvatsku dugačka je oko 20 kilometara, a na izlazu oko 4,5 kilometra, navodi Hina.