Published On: Ned, ruj 27th, 2020

Rijedak meteor “Earthgrazer” provukao se opasno blizu Zemlje, odbio se nazad u svemir – Najnovije Vijesti

22. septembra meteor je primijećen kako leti iznad Njemačke i Holandije, nevjerovatno se spustivši na visinu od čak 91 kilometar i omogućavajući gledaocima zapanjujući pogled.

Na mreži su podijeljeni izvanredni snimci rijetkog meteora „Earthgrazer“ koji se probio blizu površine naše atmosfere, ispod orbite vremenskih i TV satelita, samo da bi se vratio u svemir, umjesto da prati sudbinu većine meteora koji izgore u atmosferi i stvore „zvijezdu padalicu“.

Video je podijelio Global Meteor Network (GMN), navodi se u saopštenju Evropske svemirske agencije (ESA) u četvrtak.

„U ranim satima 22. septembra iznad sjeverne Njemačke i Holandije, meteor se spustio na visinu od 91 km – daleko ispod orbitalnih satelita – prije nego što je „odskočio“ nazad u svemir“, izvještava GMN.

Događaj kada je meteor srećno izbjegao neposredni raspad zabilježile su kamere Global Meteor Network, koja pokriva našu planetu uređajima za nadgledanje meteora i obavještava javnost putem upozorenja u stvarnom vremenu o predstojećim svemirskim meteorskim aktivnostima.

„Mreža je u osnovi decentralizovani naučni instrument, koji se sastoji od astronoma amatera i naučnika širom svijeta, svaki sa svojim sistemom kamera“, rekao je osnivač GMN Denis Vida.

Meteori poput ovog na snimku, nazvani „zemljari“, rijetki su, javljaju se samo nekoliko puta godišnje. Uobičajeno, hiljade meteora izgori kada se približe Zemlji, ostavljajući nekoliko preživjelih fragmenata da padnu na površinu naše planete.