Published On: Fri, Jun 24th, 2016

REZULTAT SE MIJENJA IZ MINUTE U MINUTU: Do kraja će biti neizvjesno

>> NOVO 3:25 Preokret! Nakon rezultata iz 50 od ukupno 382 izborna okruga protivnici Brexita preuzeli su vodstvo. Počeli su pristizati rezultati iz Škotske, u kojoj je velika većina birača za ostanak u EU. Posebice snažan rezultat u korist ostanka zabilježen je u Glasgowu, ondje je dvostruko više birača bilo protiv Brexita od onih za. Ipak, izlaznost je bila oko 56 posto, što se smatra manjim od očekivanog.

————————-

3:19 U North Warwickshireu većina je za izlazak iz EU, no kako ponovno upozorava analitičar BBC-ja, pristalice ostanka u znatno su manjem broju od očekivanog izašle na birališta. Tako se predviđalo da će ovdje 40 posto biračkog tijela biti za ostanak, no rezultat kaže da ih je za takav ishod bilo 33 posto.

– Da, još uvijek čekamo rezultate iz Londona i nekih drugih utvrda protivnika izlaska iz EU, ali ovo već postaje trend, zabrinjavajući trend za protivnike Brexita, upozorava analitičar BBC-ja.

————————-

2:56 Stigli su prvi rezultati iz Londona, stanovnici Cityja velikom su većinom (73,5%) glasali za ostanak u EU, no riječ je o tek nekoliko tisuća ljudi. Za ostanak je glasao i Inverclyde te East Renfrewshire i West Lothian.

Istovremeno, Strangford, Rochford, Brentwood, Bury, Flintshire, Harlow, Middlesbrough, Redcar & Cleveland, Southend-On-Sea, Swansea, Blaenau Gwent, Wellingborough i Weymouth & Portland svi su glasali za izlazak iz EU.

U sljedećim se satima očekuje masovniji priljev rezultata, stvari bi se možda uskoro mogle donekle iskristalizirati.

————————-

2:47 U Basildonu, Hartlepoolu, Stockton-On-Teesu i Merthyr Tydfilu većina je za izlazak iz EU. Midlothian i Renfrewshire glasali su za ostanak.

Pristalice Brexita opet imaju nešto veću prednost, ali riječ je o rezultatu na temelju nešto više od 1,3 milijuna prebrojanih glasova, dakle još uvijek premalo za prognozu konačnog ishoda.

————————-

2:35 Stigli su rezultati za Western Isles, ondje su birači većinom za ostanak u Uniji. U Lagan Valleyju većina je za izlazak iz EU, kao i u North Antrimu. East Ayrshire, West Tyrone, Comhairle nan Eilean Siar su za ostanak u EU.

Ukupan rezultat je sada gotovo u potpunosti izjednačen.

Analitičar BBC-ja tvrdi da se na temelju dosad pristiglih rezultata može reći da su pristalice ostanka Velike Britanije u EU izašle u manjem broju od očekivanog, ali upozorava i da je još uvijek prerano za izvlačenje nekih općenitijih zaključaka zbog premalog broja prebrojanih glasova.

————————-

2:21 Birači u South Tynesideu također su većinom za izlazak iz EU, tako ih je odlučilo 62 posto. U Dundeeju je 60 posto birača za ostanak u EU.

————————-

2:10 I Kettering je glasao za izlazak iz EU, tu je opciju odabralo 61 posto birača, čime je dodatno učvršćeno ukupno vodstvo pristalica Brexita. BBC-jev izborni analitičar John Curtice kaže da je rezultat ovdje u načelu očekivan, ali da se ipak očekivalo da će tabor za ostanak dobiti koji postotak više.

Curtice kaže i da je olujno nevrijeme dovelo do manjeg odaziva u Londonu, iz kojega rezultata zasad nema, ali predviđa se da bi manje ljudi na biralištima moglo značiti probleme za konačni rezultat pristalica ostanka u Europskoj uniji.

Otočje Shetland i West Dunbartonshire glasali su za ostanak u EU.

Ipak, valja napomenuti da je sveukupno prebrojano manje od 600.000 glasova, a pravo glasa imalo je oko 45 milijuna ljudi.

————————-

1:55 Rezultati za Swindon idu u korist Brexita, za izlazak iz EU glasalo je 55 posto birača. Na BBC-ju tvrde da se očekivala znatno tješnja pobjeda tabora za Brexit.

Za izlazak iz EU glasao je i Broxbourne, dok je otočje Scilly odlučilo ostati u EU.

————————-

1:17 Sunderland je premoćno glasao za izlazak iz EU (61,3 posto), čime je broj birača koji ne želi ostanak u EU premašio one koji to žele. BBC javlja da se očekivalo da će Sunderland glasati za izlazak, ali da je postotak ipak veći nego što se očekivalo.

Stigli su i rezultati za Clackmannanshire, u kojemu je većina za ostanak u EU.

Čim je tabor za Brexit prešao u vodstvo, britanska je funta na deviznim tržištima oštro počela gubiti na vrijednosti.