Published On: Čet, svi 23rd, 2013

Rezolucija naišla na prve pozitivne reakcije u SAD-u

O rezoluciji američkog senatora Marka Begicha koji od tamošnjih vlasti traži imenovanje posebnog izaslanika za Balkan, koji bi se posebno bavio pitanjima Bosne i Hercegovine i uspješnosti provedba Daytonskog sporazuma, već su stigli pozitivni odjeci, doznaje Večernji list od izvora u Nacionalnoj federaciji američkih Hrvata kulturne zaklade (NFCACF). O njezinu sadržaju već su informirane najvažnije adrese u Washingtonu kako bi se zajednički ukazalo na probleme s kojima se suočava BiH, napose Hrvati u njoj.

Višegodišnji napori

Ova je rezolucija rezultat višegodišnjih napora i lobiranja kako unutar ove organizacije, tako i značajnog utjecaja iz političkih krugova iz Hrvatske, ali i Katoličke crkve. S visokim dužnosnicima američkog Kongresa i Senata je prije dvije godine razgovarao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji je pozvao na organiziranje novoga Daytona. Tada je najutjecajniji republikanac John Boehner u Kongresu rekao da je kardinalov posjet stigao u ‘posljednji trenutak’, dok je, pak, pastir Crkve bosanskohercegovačkih Hrvata tijekom ovoga susreta zagovarao potrebu održavanje ‘novoga Daytona’. 
Bosanskohercegovački kardinal je u pravom slalomu susreta u Senatu, Kongresu, Bijeloj kući i State Departmentu uporno i ustrajno isticao šokantne činjenice o položaju Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda. Puljić je, čini se, jednostavnim rječnikom i dramatičnim statističkim podacima šokirao brojne američke dužnosnike u Washingtonu za koje je rekao da su očito bili dezinformirani od lokalnog osoblja u BiH, što se može suditi čak i po aktualnim izjavama dužnosnika.
Misija crkve
Kardinal se tada susreo i s dvojicom Hrvata Markom Begichem i Dennisom Kuchinicem, od kojih je Begich nakon svesrdnih lobiranja odlučio u senatsku proceduru uputiti prijedlog Rezolucije 131. koju bi sada trebao razmatrati Odbor za međunarodne odnose. U rad oko izrade ove rezolucije bilo je uključeno više stručnjaka, te predstavnika Katoličke crkve u BiH. Podsjetimo, u rezoluciji se predlaže imenovanje ‘posebnog predsjedničkog izaslanika za Balkan koji bi procijenio uspješnost i manjkavosti provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH i izvijestio o tome Kongres’.
Vecernji.ba