Četvrtak, 18 srpnja, 2024

REZIDENTNI PREDSTAVNIK MMF-A U BIH Parodi: Nismo odustali od pregovora s BiH

Must Read

Što se tiče trenutnog statusa pregovora s BiH, u proteklih nekoliko mjeseci ostvaren je značajan napredak, rekao je Parodi.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH, predvođena Nedimom Ilahijem, trebala bi sljedeći tjedan doći u višednevni posjet BiH kako bi se s bh. vlastima obavili razgovori o eventualnom standby aranžmanu, potvrdila je jučer u Sarajevu ministrica financija FBiH Jelka Milićević.

Ona je jučer ponovila da u ovom trenutku nema informacija o sudbini novog kreditnog aranžmana s tom međunarodnom financijskom institucijama, a što je prije nekoliko dana navela u intervjuu za Dnevni avaz.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi najavio je u izjavi za Dnevni avaz seriju sastanaka Misije s bh. vlastima. Točan datum njihovog dolaska, međutim, nije precizirao.

– Što se tiče trenutnog statusa pregovora s BiH, u proteklih nekoliko mjeseci ostvaren je značajan napredak. Sada smo u fazi kada dogovaramo set politika koji je potrebno provesti prije nego što Izvršni odbor MMF-a, čiju sjednicu još treba zakazati, odobri program, rekao je Parodi.

Na upit predstavljaju li problemi u bankarskom sektoru RS, koji se još ne rješavaju, smetnju novom kreditnom aranžmanu za BiH, teškom 1,2 milijarde KM, Parodi je odgovorio da “jedan od mnogih ciljeva potencijalnog programa s MMF-om o kojem se trenutno pregovara jeste očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditiranja bankarskog sektora”.

– U tijeku su aktivni razgovori s predstavnicima vlasti RS u pogledu poduzimanja snažnih i pravovremenih mjera za rješavanje problema slabijih banaka. Ove mjere nisu važne samo u pogledu smanjenja fiskalnih rizika i tereta po porezne obveznike nego i zbog toga da se osigura da financijski sustav i dalje ostane snažan i efikasan. Razgovaramo o raznim mjerama kojima bi se osnažila otpornost financijskog sektora i potaknuo kreditni rast, istaknuo je Parodi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -