Published On: Thu, Aug 13th, 2015

Reuters: Salopek ubijen ranije, Hrvatska se, ipak, nada

ZAGREB – Zgražavanje, osude, poruke solidarnosti i analiza okolnosti koje su dovele do, zasad, službeno nepotvrđene vijesti da su pripadnici Islamske države pogubili Hrvata Tomislava Salopek, ali i nada da ovakav rasplet talačke krize, koja je počela proje tri tjedna u Egiptu, ipak , nije točan, reakcije su kojima se bave hrvatski i strani mediji dan poslije navodne egzekucije.
Svjetska agencija objavile su juče, pozivajući se na Twitter naloge koje koriste pripadnici Islamske države, da je Salopek pogubljen, uz fotografije na kojima se navodno vidi tijelo obezglavljenog Hrvata, otetog 22. srpnja na području Kaira, dok je službenim automobilom putovao na posao u francuskoj kompaniji.
Reuters je javio danas da su ekstremisti Islamske države saopštili u radio-emisji da je njihova egipatska podružnica ubila hrvatskog taoca, dan pošto je fotografija sa obezglavljenim tijelom kružila unutar skupine pristaša.
Aktivisti ID naveli su da su u pokraniji Sinaj, “vojnici kalifata ubili hrvatskog zarobljenika, čija je zemlja sudjelovala u ratu proitiv IS, poslije isticanja roka i pošto su ga obje vlade napustile – i hrvatska i egipatska”.
Egipatsko minsitarstvo spoljnh poslova tvrdi da snage sigurnosti i dalje nemaju potvrdu da je Salopek ubijen.
Fotografja, koja je na Twitteru cirkulisala među pristalicama grupe sa Sinaja, prikazivala je čovjeka sa odsječenom glavom, koja je postavljena na tijelu, sa crnom zastavom Islamske države u pozadini.
Pored slike, bili su skenirani članci iz arapskih novina s naslovima “Hrvatska potvrđuje svoju potporu Egiptu u borbi protiv terorizma i ekstemizma” i “Hrvatska afirmira kontinurano podršku regiji Kurdistana,” prenosi Reuters, bez potvrde o autntičnosti slike.
Zvanične potvrde nema ni od vlasti Hrvatske, čiji je premijer Zoran Milanović poručio da ne može stoodstotno da potovrdi pogubljenje Salopek, ali da po svemu onome što je, kako je rekao, do sada viđeno i ustanovljeno izgleda da se to, nažalost, zaista dogodilo.
Milanović, kao i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručuju da neće prestati tragaju za Slaopekom sve dok postoji i “tračak nade”.
Tim povodom popodne će u Rijeci konferenciju za novinare održati i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.
Naime, autentičnost fotografija koje su objavili teroristi putem društvenih mreža nije potvrđena.
Supruga Tomislava Salopek, Nataša, pak, poručuje da želi da vjeruje da je on još živ i da će se nadati do samog kraja.
Ukoliko ubojstvo Salopek bude potvrđeno, on će biti deveta žrtva iz zapadnih država.
Prvi put objavljena su i imena egzekutora u pustinjskom području Sinaja, prenosi “Jutarnji list” i navodi da će njihov identitet biti predmet detaljnijih analiza obavještajnijih agencija narednih dana.
BBC, međuitm, tvrdi da je nemoguće dobiti stoodstotno potvrdu egzekucije taoca i podsjeća da su isti problem imale sve vlade država čiji su građani pogubljeni na isti način.
Stručnjak Bill Rođio kaže da ne može da se sjeti nijednog slučaja u kojem je (vlada zemlje iz koje je ubijeni talac) dobila tijelo “.
Kada se ne mogu poslužiti fizičkom verifikacijom, stručnjaci se koriste vizualnim dokazima koje je objavila skupina, objašnjava on i navodi da je u slučaju hrvatskog taoca “ubojstvo slijedilo poznati uzorak” i da nema “nijednog uvjerljivog razloga” vjerovati da su tvrdnje o ubojstvu taoca lažne .
“Oni ubijaju ljude kako bi širili svoju propagandu. Video-snimci su se do sada pokazali vjerodostojnima”, podsjeća Rođio s kojim se slaže i profesor Adam Dolnik, stručnjak za pregovore s otmičarima, tvrdeći da Islamska država nema razloga za laganje, jer bi na taj način sebi uništili kredibilitet.
Spol Ginsberg, forenzički stručnjak za audio i video-snimke, navodi da stručnjaci trebaju analizirati “elektronske impulse, audio, video, govor, glasovnu identifikaciju, geografiju – koje god informacije to može osigurati – kao i tehnike produkcije”, dok specijalist za autentifikaciju video-snimaka Ed Primeu kaže da je “jedna od prvih stvari koje treba sproveriti konzistentnost s video-snimkama koje su ranije snimljene, kao i vrsta fajlova i video-okvira”.
Hrvatski mediji su prenijeli i da će je francuska tvrtka CGG, za koju je Salopek radio, objavila da će se možda djelomično povući iz Egipta.
Glasnogovornik Kristof Barnini rekao je za BBC da tvrtka pregovara s klijentima o razini rizika na koji su spremni.
On je, međutim, kako se navodi, odbio komentirati detalje okolnosti Salopek otmice, ali je rekao da je CGG u međuvremenu podgila razinu sigurnosti.