Published On: Sub, kol 11th, 2018

Reuters: “Kina milijune muslimana drži u tajnim koncentracijskim logorima”

Reuters izvještava kako su Ujedinjeni narodi priopćili da Narodna Republika Kina u masovnom pritvoru, takozvanim “tajnim logorima za internaciju”, drži  čak milijun Ujgura, pripadnika muslimanske manjine koja živi u sjeverozapadnoj pokrajini Kine Xinjiang.

Agencija navodi kako to sadrži izvješće Povjerenstva za ljudska prava Ujedinjenih naroda. Međutim, dalje u tekstu se navodi kako je to na raspravi izjavila članica ovog povjerenstva, odvjetnica za ljudska prava Gay McDougall iz Sjedinjenih Država.

“Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda je u petak priopćilo da je dobilo više vjerodostojnih izvješća da se milijun etničkih Ujgura u Kini drži u objektima koji podsjećaju na masovne internate koji se drže u tajnosti”, piše Reuters, ne navodeći gdje bi ti logori mogli biti i kako je moguće sakriti milijun ljudi, kao ni tko su autori izvješća i izvori informacija.

Osim toga, američka odvjetnica za ljudska prava Gay McDougall je u raspravi brojku udvostručila i rekla kako se procjenjuje da Kina u logorima za internaciju drži 2 milijuna Ujgura, što bi bilo čak 20% muslimana kojih u Xinjinagu ima 11 milijuna, dok na teritoriju cijele Kine živi 21 milijun pripadnika islamske zajednice.

Gay McDougall, članica Povjerenstva za suzbijanje rasne diskriminacije Ujedinjenih naroda, navodi “kako se procjenjuje da je 2 milijuna Ujgura, pripadnika muslimanske manjine, prisiljeno boraviti u političkim kampovima za indoktrinaciju” u zapadnoj autonomnoj regiji Xinjiang.

“Duboko smo zabrinuti zbog brojnih i vjerodostojnih izvješća koja smo primili da se u ime borbe protiv vjerskog ekstremizma i održanja društvene stabilnosti u Kini autonomno područje Ujgura promijenili u nešto što nalikuje masovnom kampu za interniranje, koji je podignut u tajnosti. To je svojevrsna “bespravna zona”, rekla je Gay McDougall na početku dvodnevnog redovitog pregleda stanja u Kini, uključujući Hong Kong i Macao.

Kina je rekla kako se Xinjiang suočava s ozbiljnom prijetnjom islamističkih militanata i separatista, koji pljačkaju, provode napade i potiču napetosti između uglavnom muslimanskih etničkih Ujgura, koji pozivaju na odvajanje regije od Kine i etičko čišćenje kineske Han većine.

Kineska delegacija od oko 50 dužnosnika uopće nije htjela komentirati jučerašnje navode, a sjednica u Ženevi će se nastaviti u ponedjeljak.

Na službenoj stranici ovog povjerenstva Ujedinjenih naroda se može naći samo podatak o tome da je održana diskusija o situaciji u Kini, a spomenuto “izvješće” na kojeg se poziva Gay McDougall nije objavljeno.

Američka misija pri Ujedinjenim narodima je na Twitteru objavila kako je “duboko uznemirena izvješćima o proganjanju Ujgura i drugih muslimana u Kini”.

“Pozivamo Kinu da okonča svoje kontraproduktivne politike i oslobodi sve one koji su proizvoljno pritvoreni”, rekla je američka misija.

Izvor optužbi je “kineska” skupina za ljudska prava sa sjedištem u Washingtonu

Američka misija na čelu s Gay McDougall navodi da je podatke dobila iz više izvora, uključujući aktivističku skupinu Kineskih branitelja za ljudska prava (CHRD), koja je prošlog mjeseca objavila da je 21 posto svih uhićenja u Kini 2017. godine provedeno u Xinjiangu. Međutim, CHRD je skupina domaćih i inozemnih kineskih aktivista i skupina za ljudska prava sa sjedištem u Washingtonu. Deklarativno je cilj skupine “pomoći aktivistima ljudskih prava i žrtvama kršenja prava, kao i praćenje razvoja ljudskih prava i vladavine prava u Kini, kao i pružanje potpore, pravne obuke i drugih vrsta pomoći kineskim aktivistima za ljudska prava”. Skupina objavljuje svoja saznanja o ljudskim pravima u Kini,  a njezina internetska stranica objavljuje vijesti iz kineskih tajnih izvora koji “djeluju u ilegali”.

Ranije je kineski veleposlanik u Ujedinjenim narodima u Ženevi, Yu Jianhua, rekao da se vlasti prema svim etničkim skupinama odnose jednako i sa svima su  jednako solidarni.

No, Gay McDougall je tijekom rasprave izjavila kako se pripadnike zajednice Ujgura i druge muslimane tretira kao “neprijatelje države” isključivo na temelju njihovog etnoreligijskog identiteta.

Prema njenim informacijama, više od 100 studenata Ujgura, koji su se vratili u Kinu iz zemalja poput Egipta i Turske, bilo zatočeno, a neki su čak umrli u pritvoru, rekla je Gay McDougall.

Fatima-Binta Dah, članica povjerenstva iz Burkine Faso, govorila je o “samovoljnom i masovnom interniranju gotovo milijun Ujgura” i pitala kinesko izaslanstvo: “Kakva je razina vjerske slobode sada za Ujgure u Kini, koju pravnu zaštitu imaju da prakticiraju svoju religiju?”

Sudionici rasprave su s ove teme skrenuli na “izvješća” o navodnom zlostavljanju Tibetanaca u toj autonomnoj regiji, uključujući nedovoljnu uporabu tibetanskog jezika u školama i sudskim postupcima.

“Tijelo Ujedinjenih naroda je zadržalo svoj integritet i kineska vlada je dobila vrlo jasnu poruku”, rekao je za Reuters Golok Jigme, tibetanski redovnik i bivši zatvorenik koji danas živi u progonstvu.

FOTO – Golok Jigme i Mike Pompeo 26. srpnja u Washingtonu

Golok Jigme i Mike Pompeo 26. srpnja u Washingtonu

Golok Jigme i Mike Pompeo 26. srpnja u Washingtonu

Optužbe koje je na temelju izvješća kineskih aktivista iz Washingtona iznijela Gay McDougall graniče sa znanstvenom fantastikom, jer je naprosto nemoguće sakriti 2 milijuna ljudi i nekakve “kampove za političku indoktrinaciju”. Osim toga, nije jasno kako takve optužbe nisu došle od predstavnika najveće skupine ujgurskih disidenata i “boraca protiv režima” ETIM i ETESA, koje kineske vlasti smatraju terorističkim skupinama ideološki bliskima Al-Qaedi i kao takve su van zakona? Sve što je Gay McDougall rekla se temelji na izvješću tajnih aktivista, koji podatke dobivaju iz svojih tajnih izvora iz Kine, a ti izvori tvrde kako Peking 2 milijuna Ujgura drži zatvorene u kampovima za političku indoktrinaciju.

Uopće ne treba sumnjati da represivni aparat Kine situaciju Xingjangu želi držati pod kontrolom i neće dozvoliti islamističke ustanke ili narušavanje javnog reda i sigurnosti, prije svega zato što kroz tu pokrajinu prolazi važna prometna, naftna i plinska infrastruktura koja Kinu povezuje s Rusijom.

Dio Ujgura se u zapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang politiku Kine vidi kao napad na njihov kolektivni sunitski identitet i za obranu istoga je krenuo putem sukoba u odnosima s komunističkim vlastima.

Najveća organizacija koja djeluje u tom smislu je Islamski pokret Istočnog Turkestana, muslimanska separatistička skupina sa sjedištem u Xinjiangu i “političkim ograncima” u Turskoj i drugim zemljama, provela je na desetke terorističkih napada u kineskim gradovima poput Šangaja i Yunnana, ali djeluje i na mjestima poput Afganistana i Sirije, gdje se oko 5000 njihovih militanata bore u redovima Al-Qaede ili “Islamske države”.

Peking je posljednjih nekoliko godina pojačao mjere sigurnosti u Xinjiangu, gdje živi najviše kineskih muslimana. Ujguri također žive u susjednom Kazahstanu, Uzbekistanu i Kirgistanu.

Povijesno gledano, strogo vehabijsko tumačenje islama je snažno utjecalo na  Ujgure tek posljednjih nekoliko desetljeća XX stoljeća. Niz povijesnih i obavještajnih radova dokumentira povećanje dotoka saudijskog novca i utjecaja Saudijske Arabije u pokrajini Xinjiang devedesetih godina prošlog stoljeća, što je dovelo do radikalizacije lokalnog stanovništva, kao na primjer u Indoneziji i Maleziji, gdje su vehabijski i selafijski propovjednici prethodno otvorena muslimanska društva pretvorili u zatvorene konzervativne zajednice u samo nekoliko desetljeća.

No, suzbijanje radikalizma i terorizma, obzirom da je Peking organizacije ETIM i ETESA proglasio terorističkima, je jedna stvar, a “internacija” gotovo 20% populacije kineskih Ujgura u “tajne logore za indoktrinaciju” je apsolutna besmislica, koju je Reuters objavio pod naslovom “UN kaže da ima vjerodostojna izvješća kako Kina milijune Ujgura drži u tajnim logorima”, a tek kasnije spominje da to ne tvrdi UN, nego odvjetnica za ljudska prava Gay McDougall iz Sjedinjenih Država i izvješća kineskih aktivista iz Washingtona.

Ova je vijest opasna i namjerno plasirana u ovom obliku s ciljem da se unese razdor u odnosima između Pekinga i islamskog svijeta, jer je logično da će muslimani u svijetu, nakon ovako sročenog naslova, reagirati i tražiti da se obrane prava Ujgura, kao što je bio slučaj s narodom Rohingya u Mianmaru, a sve zbog činjenice što mnogi ne čitaju dalje od naslova, a ako je Reuters rekao “kako je UN potvrdio da Kina u koncentracijskim logorima rži muslimane”, onda to mora biti “istina”, čak i ako takvo izvješće nigdje ne postoji, osim u glavi Gay McDougall i uredništvu nekada možda ugledne novinske agencije, prenosi logično.com

OHCHR / Reuters

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x