Published On: Ned, ruj 8th, 2019

REUTERS, ABC I NEW YORK TIMES O SARAJEVU: Prije rata multietnički; danas muslimansko-bošnjački grad

Završena je prva bosanskohercegovačka “Povorka ponosa” čime je Sarajevo postalo posljednji europski glavni grad u kojemu se održao događaj ovakve vrste. Ovaj događaj bio je  povod da Reuters, najjača svjetska novinska agencija sa sjedištem u Londonu, objavi da je Sarajevo, koje je stoljećima bilo multietnički grad, postalo dominantno muslimansko-bošnjački grad, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prvo organizirano paradiranje pripadnika LGBT zajednice u Sarajevu poslužilo je da agencija Reuters prenese ono većini nebošnjaka u BiH odavno jasno; Sarajevo je dominantno muslimansko-bošnjački grad.

U tekstu objavljenom u petak Reuters navodi da će prvi bosanskohercegovački “gay-pride” biti osiguran u sklopu velike policijsko-sigurnosne akcije, nakon što su neke muslimanske organizacije nastojale spriječiti održavanje tog događaja.

-Iako je homoseksualnost u Bosni i Hercegovini legalna, “queer festivale” održane 2008. i 2014. u Sarajevu napali su islamistički radikali i huligani i od tada se LGBTI zajednica u velikoj mjeri skrivala. Ne postoje gay barovi ili mjesta na kojima se LGBT osobe mogu otvoreno sastajati, piše Reuters.

Prije rata multietničko – sada muslimansko-bošnjačko

U Reutersovom tekstu piše da je prije rata u BiH (u kojem je život izgubilo 100 000 ljudi) Sarajevo bilo poznato kao multietnički grad u kojem su stoljećima zajedno živjele četiri vjerske zajednice – pravoslavni i katolički kršćani, muslimani i Židovi.

“Ali nakon opsade snaga bosanskih Srba, koja je trajala od 1992. do 1995.,  stanovništvo Sarajeva postalo je pretežno muslimansko-bošnjačko”, navodi Reuters.

Povorku podržali diplomati i javne osobe

Londonska agencija piše kako prvu bh. “povorku ponosa” podržavaju strani diplomati i aktivisti iz BiH i regije među kojima je najglasniji američki veleposlanik Eric Nelson. On je najavio sudjelovanje na paradi zajedno sa svojim partnerom./HMS/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>