Published On: Sub, svi 7th, 2022

Republika Srpska pisala Vijeću sigurnosti UN-a: Dijalogom riješimo neslaganja u BiH, ne služimo Rusiji

Vlada Republike Srpske usvojila je i uputila Vijeću sigurnosti UN-a svoje viđenje situacije u Bosni i Hercegovini za period od oktobra 2021. godine do maja 2022. godine.

Iako ovaj dokument zvanično neće biti razmatran, u izvještaju kako navode, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodne zajednice.

U izvještaju se navodi da se Republika Srpska pokazala kao pouzdan partner članicama NATO-a u oblasti borbe protiv terorizma, visokotehnološke bezbjednosti i drugih bezbjednosnih pitanja, te da tijesno sarađuje sa bezbjednosnim i obavještajnim službama glavnih članica NATO-a, između ostalog i u okviru redovne obuke.

Vlada naglašava da Republika Srpska nikada nije izražavala protivljenje prisustvu EUFOR-a u BiH, broju vojnika ili misiji Althea u skladu sa mandatom kakav je odobrio Vijeće sigurnosti UN-a.

Vlada RS-a smatra i da situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa sigurnošću u BiH, te navodi “da bošnjačke stranke u BiH, predvođene SDA, sa svojim stranim pomagačima, pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini da sprovedu svoj plan za BiH tvrdnjom da su nedavni koraci Republike Srpske ka vraćanju njenih ustavnih nadležnosti pod uticajem predsjednika Rusije.”

Ovo je, navodi se u izvještaju, čista fantazija, te se ističe da Republika Srpska i njeno rukovodstvo ne služe ni Rusiji ni bilo kojoj drugoj stranoj sili, već samo građanima Srpske

U izvještaju se navodi da Republika Srpska i njeno rukovodstvo jasno isključuju bilo kakvu mogućnost upotrebe nasilja, ne traže nezavisnost, već samo traže da obavljaju određene poslove iz nadležnosti koje su im date Ustavom BiH, u nadi da će izgraditi funkcionalniju i prosperitetniju BiH.

“U Dijelu I ovog izvještaja naglašava da Republika Srpska jeste i da će ostati u potpunosti opredijeljena za Dejtonski sporazum, što uključuje posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Tvrdnje njenih protivnika da Republika Srpska planira de jure ili de facto secesiju od BiH predstavljaju lažnu propagandu koja ima za cilj da privuče podršku antidejtonskom planu da se BiH centralizuje pod isključivom vlašću jednog naroda”, navode iz entitetske vlade.

U ovom dijelu izvještaja, Republika Srpska odlučno traži da članovi međunarodne zajednice poštuju Dejtonski sporazum i vladavinu prava.

“Decentralizovana struktura BiH i mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda pomoću kojih je Dejtonski sporazum sačuvao mir ni na koji način nisu u suprotnosti sa evropskim vrijednostima, što pokazuju slični primjeri širom Evrope. Izvor disfunkcionalnosti BiH nije Dejtonski sporazum, već nezakonita subverzija Sporazuma, posebno od strane Kancelarije visokog predstavnika (OHR). BiH ne pomaže ni to što neki u međunarodnoj zajednici ne poštuju demokratske procedure BiH i rezultate njenih slobodnih izbora”, naveli su.

U izvještaju se pokušava skrenuti fokus sa suštine problema koji kreira vlast RS-a pa se kaže da “neodgovorni zvaničnici u Sarajevu i pojedinim stranim prijestonicama neprestano plasiraju apsurdne, zapaljive optužbe, prema kojima se svaki pokušaj Republike Srpske da ostvari svoja legitimna ustavna prava mora posmatrati kao korak ka secesiji – kao da će zakonsko uređivanje medicinskih sredstava u Banjoj Luci, a ne u Sarajevu, kao što je to bio slučaj dugi niz godina, nekako završiti rasparčavanjem BiH”

U Dijelu II, Republika Srpska naglašava da mir koji vlada u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije ugrožen ni na koji način.

“Republika Srpska dosljedno i kategorički odbacuje svako pribjegavanje nasilju, insistira na rješavanju neslaganja u BiH isključivo mirnim dijalogom”, napisano je.

U izvještaju se navodi kako su najupućeniji strani zvaničnici i diplomate, uključujući zvaničnike EUFOR-a, jasno su stavili do znanja da u BiH ne postoji opasnost od rata.

“Кonačno, uprkos oportunističkim nastojanjima protivnika Republike Srpske da sukob u Ukrajini povežu sa bezbjednosnom situacijom u BiH, jedno nema nikakve veze sa drugim”, navodi se, između ostalog.

U Dijelu III ovog izvještaja govori se o tome kako Republika Srpska vidi napredak BiH.

“Republika Srpska ostaje opredijeljena za napredak BiH na putu evropskih integracija. Uz to, RS nastavlja da se zalaže za dijalog u dobroj vjeri kako bi se našlo rješenje za aktuelnu političku krizu u BiH. Konačno, Republika Srpska poziva članove međunarodne zajednice da shvate da su potezi Republike Srpske, usmjereni na dalje vršenje poslova iz nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH, jednostavno pitanje unutrašnje politike i pokušaj da se riješi politička disfunkcionalnost i provokacije iz političkog Sarajeva i OHR-a, koji su, zapravo, izvor nestabilnosti u BiH.”

U izvještaju se zaključuje da RS vjeruje da BiH može uspjeti ako svi ključni akteri, strani i domaći, konačno budu poštovali i pridržavali se Dejtonskog sporazuma.

Također je navedeno kako Stranka demokratske akcije (SDA) želi preuzeti potpunu kontrolu pravosudnih institucija BIH te navode kako je smijenjena tužiteljica Gordana Tadić (činjenica: na crnoj američkoj list) sa funkcije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH te imenovan Halil Lagumdžija na mjesto predsjednika VSTV-a nakon ostavke Milana Tegeltije (činjenica: aktuelni savjetnik Milorada Dodika, lidera SNSD-a).

Vlada RS-a na čelu sa Radovanom Viškovićem (SNSD) je optužila SDA i da preuzela kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom (CIK) te navela da je sastav CIK-a izabran nelegalno (činjenica: Sud BiH donio odluku da je sastav CIK-a izabran legalno).

U izvještaju su iznesene i teške optužbe na račun ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“U posljednje vrijeme, Turković obilazi strane zemlje i održava zvanične sastanke, pri čemu zaobilazi ambasadore BiH koji su Srbi. To joj omogućava da na sastancima plasira propagandu SDA, a Srbe drži u neznanju. Ovo nastojanje da se Srbi isključe iz diplomatskih aktivnosti na visokom nivou simbolično je za plan SDA da stvori BiH samo za Bošnjake i ni za kog drugog. I član Predsjedništva BiH Željko Кomšić često ignoriše činjenicu da je spoljna politika, prema Ustavu, nadležnost Predsjedništva u punom sastavu. Naprimjer, u septembru 2021. godine, Кomšić je, lažno tvrdeći da govori u ime BiH, održao govor pred Generalnom skupštinom UN-a, bez ovlašćenja Predsjedništva BiH, i tom prilikom iznio svoje lične stavove. Ne samo da nije predstavljao spoljnu politiku BiH koju je u propisanom postupku usvojilo Predsjedništvo BiH, nego se nediplomatski obrušio na susjede BiH i osudio sam Ustav BiH”, naveli su.

Također se govori i o neuspjehu reforme Izbornog zakona, za što je optužena SDA, kao i za neodržavanje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH na kojoj se trebalo glasalo o izmjeni Izbornog zakona (činjenica: sjednica je održana dan poslije uz povlačenje vitalnog nacionalnog interesa).

“Кomšić, koji je izabran gotovo isključivo bošnjačkim glasovima, nominalno je hrvatski političar koji se zalaže za politički program SDA i Bošnjaka, a gotovo da ne uživa nikakvu podršku među Hrvatima. Bošnjački političari lišili su prava hrvatske glasače tako što su podsticali Bošnjake da glasaju za Кomšića umjesto za kandidata za bošnjačko mjesto u Predsjedništvu. Ova izborna manipulacija Bošnjacima je praktično dala dva mjesta u Predsjedništvu, a Hrvatima nijedno, što je rezultat koji SDA od tada koristi kao dio svojih napora da svako hrvatsko učešće u upravljanju BiH svede na najmanju moguću mjeru”, stoji u izvještaju.

Iznesene su i, već dobro poznate, optužbe na račun visokog predstavnika Christiana Schmidta uz opasku da je “u međunarodnim stručnim krugovima opće priznato da OHR podriva stabilnost i napredak BiH”.

“Diktatorska ovlaštenja na koja OHR polaže pravo očigledno su nezakonita, što priznaju čak i bivši visoki predstavnici”, piše u izvještaju.

Kompletan izvještaj od 34 stranice možete pročitati u našoj galeriji.

Podsjetimo, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) za 11. maj zakazalo je, po automatizmu, sjednicu posvećenu Bosni i Hercegovini, a očekuje se da izvještaj podnese visoki predstavnik Christian Schmidt.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
UZP manjina
UZP manjina
21 dana prije

Kme kmee

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
21 dana prije

Štampano na teta Violeta papiru 3 leyera 24 kom,cca 7 KM…ZA SVAKU CLANICU 1 PAKET…IZUZEV NASEG ALKALAJA…

Kiseljak
Kiseljak
21 dana prije

Prdoslavcima došlo iz guzice u glavu

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
21 dana prije

Ja se samo bojim da ćemo ga podokiti ovim kršćanima, prodat će nas putinu u zamjenu za nešto

Brčak 215
Brčak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
21 dana prije

Nana ti ga doki..

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
21 dana prije

MASSALLAH nasi dobro NSPREDUJU na obje strane…prrrd Ćiril i prrd MILANCE i prrrd laktasenko…

Smokin Joey
Smokin Joey
21 dana prije

Povukli ručnu prepali se svinjčići. Šta je sa stvaranjem paralelnih institucija? To dijalog ?

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Smokin Joey
20 dana prije

Ja mislim da ćemo ga na kraju podokiti a i ti jaro s nama