Published On: Pet, stu 3rd, 2017

Republika Srpska pisala UN-u: SDA je dovela mudžahedine u BiH

”Stranka demokratske akcije je pomogla da se Bosna i Hercegovina pretvori u sigurno utočište džihadista, koji prijete BiH, Europi i ostatku svijeta”, navodi se u novom izvještaju Vlade Republike Srpske Vijeći sigurnosti UN.

“Dosljedno svojoj islamističkoj ideologiji, SDA je tijekom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavila da održava tijesne veze sa radikalnim islamistima”, ističe se u sedmom dijelu izvještaja pod naslovom”Europski dužnosnici i novinari izražavaju sve veću zabrinutost zbog sve ozbiljnije prijetnje koju predstavljaju džihadisti u BiH”, prenosi Srna.

U izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti se navodi da su među europskim dužnosnicima i novinarima sve prisutnija strahovanja zbog pretvaranja BiH u utočište terorista.

U dokumentu se citira Spiegel koji je u nedavno objavljenoj analizi napisao da njemački istražitelji smatraju da u BiH postoji “desetak mjesta na kojima su selefije, sljedbenici tvrdokornog sunitskog tumačenja islama, okupile radikale, bez ikakvog uznemiravanja od organa vlasti”.

U izvještaju se naglašava da je SDA osnovana kao islamistička stranka, što je i ostala i citira “Islamska deklaracija” Alije Izetbegovića da nema mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija.

“Dosljedno svojoj ideologiji, SDA je tijekom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavlja da održava tijesne veze sa radikalnim islamistima. Tužiteljstvo BiH nije zatražilo pravdu za zlodjela mudžahedina nad Srbima”, navodi se u dokumentu.

Osim toga, sigurnosni aparat BiH, kojim dominira SDA, ne uspijeva da suzbije prisustvo džihadista u BiH, piše u izvještaju.

bljesak.info

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x