REPUBLIKA SRPSKA Dodik prvi podnio kaznenu prijavu za klevetu

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, prvi je u Banjaluci iskoristio nedavno usvojene izmjene Kaznenog zakonika RS i podnio kaznenu prijavu za klevetu.

Objavio je to portal Capital, kojem su u Okružnom javnom tužiteljstvu Banjaluka potvrdili da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Kaznenog zakonika Republike Srpske zaprimili jednu prijavu.

“Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutarnjih poslova Srpske, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznate osobe) za kazneno djelo Kleveta iz članka 208.a. KZ RS”, naveli su u Okružnom javnom tužiteljstvu Banjaluka, a javlja Capital.

Podsjetimo, vlast u RS usvojila je sporne izmjene Kaznenog zakonika Republike Srpske, usprkos protivljenju velikog dijela stručne javnosti, novinarskih udruga, nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, kako domaćih, tako i međunarodnih, te mnogih drugih.

Ujedinjeni narodi (UN) u BiH, Misija OESS-a u BiH, Ured Vijeća Europe u Sarajevu i Europska unija u BiH su ranije poručili da su izuzetno zabrinuti zbog činjenice da je Narodna skupština Republike Srpske ponovo kriminalizirala klevetu./HMS/