Published On: Pet, ruj 24th, 2021

Republici Srpskoj oduzeto više od 50 posto teritorija, odredba da su šume vlasništvo RS proglašena neustavnom

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da nisu u skladu s Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo tog entiteta.

“S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na razini BiH”, izjavio je Srni registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Početkom listopada prošle godine Vijeće ministar donijelo je odluku o osnivanju Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obveza Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH u upravljanju državnom imovinom.

Preko 50 površine RS prekriveno je šumom, milijun i 280.000 hektara. Vrijednost šumskog zemljišta i šume procijenjena je na minimalno 7 milijardi maraka. Ne treba zaboraviti kako je Srbija, najveći kupac obveznica Republike Srpske, a obveznice čine javna dobra, uz ostalo i šume.

Govoreći o zahtjevu predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije za rješavanje spora između Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara i federalnog Ministarstva unutarnjih poslova u predmetu sticanja državljanstva BiH i Federacije BiH pokrenutom prema zahtjevu državljanina Egipta A.G, Mijan je pojasnio da su rješenja ova dva organa bila oprečna.

On je pojasnio da je federalno Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo zahtjev za prijem u državljanstvo, jer se radi o osobi koja predstavlja opasnost za sigurnost po BiH, dok je suprotnog mišljenja bilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

“Ustavni sud je spor riješio na taj način što je zaključio da je odluka Federalnog ministarstva unutarnjih poslova u skladu sa zakonima koji reguliraju pitanja državljanstva, a samim tim i sa Ustavom BiH”, naveo je Mijan.

On je dodao da su na sjednici bile još neke odluke iz apelacijske nadležnosti iz ocjene ustavnosti, te da će uskoro biti priopćenje sa sjednice s više detalja./Srna/HMS/

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Grbavica
Grbavica
1 godina prije

Užas. A gdje je Dayton? Idu Bošnjaci predvođeni sa SDA predaleko…

sultan
sultan
Šta ti kažeš na ovo?  Grbavica
1 godina prije

tako nam allaha,ponovo ce te biti robovi nasim agama i begovima

Frljo
Frljo
1 godina prije

Gdje je sada Šmit? Ćuti na ovo. Jeli ovo demokratija? Jeli ovo evropsku put? Ustavni sud čine 3 stranih sudija + 2 bošnjaka protiv 2 hrvata+ 2 srbina! Nije namešteno?

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Frljo
1 godina prije

Jesi siguran da su Obama Hrvata bili protiv

bih
bih
Šta ti kažeš na ovo?  Frljo
1 godina prije

e moj frljo baš si frljo

Danilo
Danilo
1 godina prije

Popašce hlojavi sta siju..
Deutschland nije vise na poziciji na kojoj je bila 1991-ve

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo
1 godina prije

sta je genocidas imas probljema

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Nikakvih apsolutno..Mozete ga dudlati do mile volje..
I dodjite da uzmete list ..a kamoli granu..kad vec mislite da ste neko mudo..

Troprsti Mevlid
Troprsti Mevlid
1 godina prije

Ne damo šumsku, mislim Kosovo.

Klempavi čvarak
Klempavi čvarak
1 godina prije

Nema tu šume, sve smo posjekli, fabrike za Srbiju otpremili, nikad ovo neće biti Srbija, zato….

GraDZanin.
GraDZanin.
1 godina prije

Samo vlasnistvo drzave BiH!