Published On: Tue, Jun 13th, 2017

Reprezentacija BiH više neće igrati na Bilinom polju

Od sljedećeg kvalifikacijskog ciklusa nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će domaće međunarodne utakmice na stadionu Grbavica!

Prema ekskluzivnim informacijama, razlog za odlazak iz Zenice nisu samo incidenti iz utakmice BiH – Grčka, zbog kojih Nogometnom savezu BiH prijeti drakonska kazna UEFA-e, a Bilinom polju suspenzija, već je to ideja koja se dugo razrađuje radi vraćanja državnog tima u Sarajevo.

Razloga za to je više.

Pokidane veze

Pod jedan, mit o nepobjedivosti na Bilinom polju davno je srušen. U Zenici su se ostvarili neke od najvećih i najznačajnijih pobjeda u povijesti, ali porazi od Slovačke, Cipra, Portugala, kao i remiji protiv Irske i Belgije, jasno govore da pozivanja na taj nekakav nepostojeći mit nema. Isto se može reći i za atmosferu, koja je, bez ikakve uvrede bilo koga, dostigla nivo poražavajuće i sramotne po našu zemlju i reprezentaciju.

Stadion na kojem se navijanje uglavnom svodi na zviždanje vlastitim i vrijeđanje i gađanje gostujućih navijača, nimalo ne zaslužuje da se zove nekakvim “Zmajevim gnijezdom” ili grotlom. Tko je bio u Irskoj na stadionu Aviva na revanš-utakmici baraža za Europsko prvenstvo 2016., zna šta znači bodriti svoju reprezentaciju.

Dalje, drugi razlog je to što je Nogometni savez BiH izgubio tijesne veze sa zeničkim vlastima. Dok je suradnja s nedavno preminulim načelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem bila na vrlo visokom nivou, s aktuelnim gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem skoro da je i nema. Zapravo, ima, jer je on nedavno na adresu NSBiH iznio niz teških optužbi po pitanju Čelika.

I, treće, reprezentativci. Kako se saznaje od izvora iz državnog tima, nogometašima BiH jednostavno je dosadilo u Zenici i na Bilinom polju. Velika većina njih željela bi se vratiti u Sarajevo i igrati na stadionu Grbavica, što je, uostalom, i jedina opcija s obzirom na stanje na Koševu.

Projekti UEFA-e

I, na kraju, projekt Grbavice. Rukovodstvo Željezničara napravilo je ogroman posao da od ruine pod Vracama napravi reprezentativan stadion, na kojem će igrati svoje europske utakmice. Mada su radovi još u tijeku, s ciljem da se renovira južna tribina, Željin dom već sada može zadovoljiti neke blaže uvjete koje nalažu međunarodne asocijacije.

No, s obzirom na to da postoji dobra volja NSBiH i FK Željezničar, kao i raspoloženje UEFA-e da ulaže u projekte u BiH, zajedničkim snagama Grbavica bi uskoro mogla zadovoljavati sve uvjete da na njoj igra reprezentacija BiH.

Ukoliko se ove ideje sprovedu u djelo, a vrlo je vjerojatno da hoće, Trening-centar NSBiH u Zenici ostao bi dom za devet reprezentativnih selekcija, dok bi A-tim BiH tijekom priprema u Sarajevu boravio na Ilidži.

Zašto se spuštate na nivo trećeligaša?

Utakmica s Grčkom definitivna je potvrda da Bilino polje više nije reprezentativan domaćin državnom timu. Čak i prije nego što su počeli incidenti, pomoćni sudac susreta upitao je Mehmeda Baždarevića:

– Zašto se spuštate na nivo trećeligaša da igrate ovdje?

Baković: Donijet ćemo odluke u interesu A-tima

Povodom saznanja o ovim planovima, Avaz je kontaktirao Nogometni savez BiH. Njegov generalni tajnik rekao je da će reprezentacija ovaj ciklus završiti na Bilinom polju ukoliko, naravno, ne bude suspendiran, jer je on prijavljen za natjecanje.

– Stadion Bilino polje prijavljen je FIFA-i i UEFA-e za ovaj kvalifikacijski ciklus. U njemu još imamo utakmicu s Belgijom i, eventualno, meč baraža. Teško je reći što će se doatigađati poslije toga, ali je sigurno da će Izvršni odbor NSBiH u određenom trenutku analizirati tekuće kvalifikacije iz svih kutova i nakon toga usvojiti odluke koje će biti u interesu A-tima – rekao je Baković.

U vezi sa stadionom Grbavica, prvi operativac Saveza rekao je za Avaz kako NSBiH pozdravlja sve investicije, jer se, između ostalog, njima otvaraju vrata i utakmicama državnih timova BiH.

– Raduje nas činjenica da investicije u Grbavicu, a i još neke od stadiona, otvaraju nove mogućnosti za utakmice A-reprezentacije, jer je poznato da u mnogim državama nacionalni timovi igraju na više stadiona, ovisno od karaktera i značaja utakmice, kao i od drugih okolnosti – kazao je Baković./HMS/