Published On: Sri, sij 13th, 2021
#3rd | By Desk

Renato Vidić: San mi je biti veliki znanstvenik i baviti se znanstvenim radom

Dobitnik Rektorove nagrade Renato Vidić student je druge godine diplomskog studija biologije, smjer ekologija na Fakultetu prirodoslovno- matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru s prosjekom 5,0.

Bbiologija je oduvijek bila njegov predmet zanimanja i prvi izbor kod upisa fakulteta. „Uvijek sam bio fasciniran pojmom života i kako, na koji način ustvari funkcionira. Primjena biologije kao temeljne znanosti također je jako široka te samim tim i spektar zanimanja i poslova kojima se mogu baviti u budućnosti. Studiranje na FPMOZ-u u Mostaru odabrao sam zbog niza preporuka starijih studenata, a i zbog blizine doma“, rekao je Renato.

Sve godine studiranja nije imao prosjek 5,0 jer mu prosjek nikada nije bio posebno bitan, smatra kako je kroz šarolike ocjene dozvolio sebi pogreške i dobio je utisak što je za njega, koji kolegiji su mu na poseban način dragi te čime se u budućnosti želi baviti. Očaran je svojoj strukom, a svaki dio mu je zanimljiv i s radošću čita i proučava. Ističe da kada se posjeduje ljubav prema nečemu dobre ocjene dolaze same od sebe.

„Osvajanje Rektorove nagrade za mene predstavlja povelju za trud i rad, ali najviše za ljubav prema fakultetu i znanosti. Istaknuo bih da je ova nagrada na kraju došla sama od sebe jer sam naporno radio za nju“, objasnio je Renato.

Na njegovoj godini sedmero je studenata od kojih je dvoje mladića i pet djevojaka. „Gledajući stanje na FPMOZ-u rekao bih da su djevojke češće i da one ustvari predstavljaju većinu. Ne mislim da postoji izražen razlog zašto je to tako jer su svi podjednako dobrodošli“, kazao je Vidić.

Navodi da mu je san biti veliki znanstvenik tako da sa sigurnošću govori kako će se u budućnosti želim baviti znanstvenim radom. „Veliki sam zaljubljenik u terenski rad i terenska istraživanja, a želim se baviti i nastavom tj. biti profesor te život posvetiti prenošenju znanja na mlađe generacije, s nadom da ću svojom ljubavi prema biologiji i generalno znanosti zainteresirati i potaknuti druge. Trenutno sam demonstrator na fakultetu te se nadam da ću se nastaviti kretati i graditi u tom smjeru“, objasnio je.

Trenutno je peta godina fakuleta, a od svih najteža mu je bila prva godina preddiplomskog studija jer je sve bilo novo za njega. Nije znao kako sve funkcionira, a dočekali su ga brojni zahtjevni kolegiji poput fizike i  matematike.

Budućim studentima koji će upisati smjer biologije poručuje da slijede svoje snove i da budu ustrajni u onom što žele i vole. Čeka ih težak put posut trnjem koji se na kraju isplati. Ističe kako zaposlenje nije nikakav problem ni u Bosni i Hercegovini ako se dovoljno truda i rada uloži u unaprijeđenje samih sebe. Osim dobrih ocjena važne su i brojne izvannastavne aktivnosti uz čiju pomoć se grade razna iskustva i znanja.

Zorica Ćavar