Published On: Ned, ožu. 18th, 2018

Rekordni odlasci dužnosnika iz Bijele kuće postali zanimljivi i kladioničarima, a glavno je pitanje – tko je sljedeći

 

Otkako je američki predsjednik Donald Trump prije godinu dana preuzeo dužnost situacija u Bijeloj kući nikako se ne smiruje jer u administraciji zabilježen rekordan broj ostavki i otpuštanja za to razdoblje. Ne čudi da su smjene koje se događaju u Bijeloj kući postale zanimljiv predmet kladionica. Tako savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster, prema internetskoj kladionici, ima najveće izglede da bude sljedeća osoba koja napušta Bijelu kuću i njegovi izgledi za ostanak na dužnosti u omjeru su 2:3.

Nakon McMastera prema kladionici najveće izglede za odlazak imaju ministar pravosuđa Jeff Sessions i glasnogovornica Sarah Sanders, a najsigurniji prema kladionici su potpredsjednik Mike Pence i voditeljica ureda za male poduzetnike Linda McMahon s izgledima za odlazak 1:50.

Nakon što je u utorak otpustio američkog državnog tajnika  Rexa Tillersona predsjednik navodno razmatra i otpuštanje McMastera i tajnika za ratne veterane Davida Shulkina.

Tako su rekordni odlasci dužnosnika iz Bijele kuće Donalda Trumpa inspirirali kladionicu iz Costa Rice BetDSI te je počela primati oklade na to tko sljedeći napušta američkog predsjednika.

Kladionica kaže kako izgledi za ostanak na dužnosti nisu visoki ni za jednog od 24 zaposlenika Bijele kuće koji su na popisu kladionice no trenutno ipak vodi savjetnik za nacionalnu sigurnost. A popis onih koji su otišli iz Bijele kuće uistinu je dugačak.

Prva je u siječnju prošle godine pala Sally Yates, Trump je otpustio vršiteljicu dužnosti državnog odvjetnika, zbog njena protivljenja njegovoj imigracijskoj politici.

Već sljedeći mjesec odlazi Michael Flynn, no savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost sam je podnio ostavku priznavši  da je nenamjerno dao nepotpune informacije o svojoj komunikaciji s bivšim ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom. U ožujku Katie Walshdobiva otkaz jer je ocijenjeno da je ona medijima odavala informacije.

Jedan mjesec, travanj je bio miran, a već  u svibnju odlazi James Comey. Trump je dao otkaz šefu FBI-a i kasnije je izjavio da ga je mjesecima planirao otpustiti.

U istom mjesecu odlazi Mike Dubke, direktor za komunikacije Bijele kuće podnio je ostavku nakon samo tri mjeseca na dužnosti. U srpnju čelnik vladinog etičkog ureda Walter Shaub dao je ostavku nakon mjeseci sukoba s Bijelom kućom zbog Trumpovih financijskih kontroverzi.

Opet istog mjeseca odlazi Mark Corallo, glasnogovornik pravnog tima koji je zastupao Trumpa u svezi navoda o dosluhu s Rusijom na američkim izborima, a isto je učinio još jedan odvjetnik Mark Kasowitz.

Isto u srpnju odlazi Sean Spicer glasnogovornik Bijele kuće, koji je otišao kada je Trump imenovao Anthonyja Scaramuccija na dužnost direktora za komunikacije. Ubrzo ostavku daje i Michael Short, zamjenik glasnogovornika Bijele kuće. U srpnju odlazi i Reince Priebus, šef Trumpova osoblja.

Zadnjeg dana mjeseca srpnja ostavku daje i Anthony Scaramucci, bivši bankar s Wall Streeta.U kolovozu odlazi Stephen Bannon, iako se nije otkrilo je li sam dao ostavku ili je dobio.

Rujan je bio koban ili sretan za Toma Pricea. Ministar zdravstva i socijalne zaštite podnio je ostavku zbog umiješanosti u aferu privatnog korištenja čarterskih letova za obavljanje vladinih poslova.

Krajem godine situacija se malo primirila da bi u veljači Rob Porter, tajnik za Trumpovu korespondenciju podnio ostavku nakon navoda o nasilju u obitelji. Ubrzo zbog sličnih optužbi podnosi ostavku i David Sorensen, također djelatnik Bijele kuće.

Direktorica za komunikacije Bijele kuće Hope Hick dala je ostavku dan nakon svjedočenja pred kongresnim odborom koji provodi istragu o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. Trumpov glavni ekonomski savjetnik i čelnik Nacionalnog ekonomskog vijeća Gary Cohn podnio je ostavku, a smjena Rexa Tillersona dosad je najveća promjena u Trumpovoj administraciji. Svi se pitaju samo jedno – tko je sljedeći?

100posto.hr

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer