Published On: Uto, ruj 1st, 2015

REKONSTRUKCIJA VLASTI SDA u Vladu FBiH uvlači i HDZ 1990

SDA, kako bi pokušala učvrstila novu parlamentarnu većinu i osigurati više od klimavih 50 ruku u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta, pregovora s HDZ-om 1990.
Tko će činiti novu parlamentarnu većinu i na koji će se način preuzeti ministarstva koja su trenutačno u rukama DF-a moglo bi biti poznato već ovog tjedna kada se očekuje dovršetak pregovora SDA s BPS-om, Strankom za BiH i A-SDA-om. Na tu temu jučer poslijepodne zasjedao je i kolegij SDA, no u međuvremenu stižu informacije koje ne idu u prilog SDA-u koji mukotrpno pokušava skupiti većinu, pa su tako iz BPS-a kazali kako ova stranka neće ući u koaliciju jer ne žele odgovarati za nešto za „što se ne pitaju.“
Zaim Backović (BPS) tako je kazao kako njih nitko još nije obavijestio o sastanku, te da kako stvari stoje od koalicije i rekonstrukcije federalne Vlade, neće biti ništa.
-Tražili smo da se u državne kompanije imenuju stručni ljudi, a ne stranački podobni. Od toga izgleda nema ništa. Ne želimo biti odgovorni za nešto, kad se naši zahtjevi ne poštuju i kad je cilj imenovati stranački podobne, naveo je Backović.
U međuvremenu SDA, kako bi pokušala učvrstila novu parlamentarnu većinu i osigurati više od klimavih 50 ruku u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta, pregovora s HDZ-om 1990., strankom koja je do sada najavljivala kako je spremna sudjelovati u reformskim procesima.
– Mi očekujemo podršku HDZ 1990. Voljeli bismo da i oni uđu u Vladu FBiH, o tome se još razgovara. Ali očekujemo, i oni su to kazali, da će sudjelovati u svim reformskim zakonima, naglasio je potpredsjednik SDA Adil Osmanović, koji je otkrio kako se u Domu naroda učvršćivanje koalicije namjerava postići s Narodnom strankom Radom za boljitak, piše Dnevni list.
U vlasti na razini FBiH i BiH, podsjećamo, kao predstavnik hrvatskog naroda je lista HNS-a predvođena HDZ-om BiH te je nositelj preko 60 posto izbornog legitimiteta. HDZ 1990 bi eventualnim ulaskom u vlast popunjavao bošnjačku ministarsku kvotu (koju je do sada držao DF).
Što se tiče odnosa HDZ-a 1990. prema pozivima za sudjelovanje u parlamentarnoj većini iz te su stranke poručili kako žele pridonijeti uspješnoj provedbi Reformske agende kroz široku potporu u Parlamentu Federacije, ali da je ključni preduvjet programska koalicija s jasno zacrtanim ciljevima i širi konsenzus.
– Došlo se do zida u Federaciji i mora se nešto ozbiljnije raditi. U tom kontekstu “Devedesetka” ima što reći i spremna je, ali ne po svaku cijenu i ne bez prihvaćanja ranije iznesenih načela, kazao je predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare