Published On: Sri, sij 9th, 2013

Rekonstrukcija Federacije ''osuđena'' na razgovor s Budimirom

Posljednjih nekoliko dana traje živa prepiska i razgovori između predstavnika četiri stranke parlamentarne većine u Federaciji BiH s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a u BH, posebnog europskog predstavnika i visokog međunarodnog predstavnika u BiH oko nadilaženja krize u kojoj se nalazi Federacija BiH, piše Večernji list.
Mostarski dnevnik navodi kako, iako su na posljednjem sastanku u Mostaru čelnici četiri stranke dogovorili da se istodobno organizira sastanak sa Živkom Budimirom, do toga još uvijek nije došlo. Očekuje se da će se do kraja tjedna voditi razgovori oko moguće pripreme sastanaka, ili pak jedinstvenog sastanka nakon čega će se povući mogući potezi, ili će se pak zadržati sadašnji status quo.
Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić jučer su se međusobno kratko konzultirali oko mogućih poteza i dosadašnjih kontakata koji su ostvareni. Po Ljubićevim riječima sastanak još uvijek nije zakazan, iako je bio planiran, a suština je da se na sastanku postigne suglasnost o potrebi da se riješi problem sukladno inzistiranju nove parlamentarne većine. Istodobno je izrazio sumnju da ima uopće smisla voditi razgovore, ako su unaprijed osuđeni na neuspjeh.
Predsjednik HDZ-a 1990. ističe kako, kao uopće i uvjet ulaska dva HDZ-a u vlast, predstavlja uvođenje mehanizma po kojemu bi se izbjeglo nadglasavanje hrvatskih ministara u federalnoj Vladi. To znači da se najmanje jedna trećina hrvatskih ministara u vladama na svim razinama mora složiti s bilo kojim zakonskim prijedlogom kako bi mogao proći Vladu. Večernjak piše kako ne zvuče ohrabrujuće poruke američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona koji je, umjesto prihvaćanja mogućnosti susreta s četvoricom lidera nove parlamentarne većine, uputio Dragana Čovića, Božu Ljubića, Zlatka Lagumdžiju i Fahrudina Radončića da oko mogućnosti rekonstrukcije vlasti razgovaraju s Budimirom nazivajući ga legalnim i legitimnim predsjednikom.
-A da to Budimir nije, niti je ikada Središnje izborno povjerenstvo promijenilo svoje mišljenje, svjedoči odluka iz ožujka 2011. godine koju je silom osporio visoki međunarodni predstavnik odbijajući logiku zakona i ustava, piše Večernji list. Ako ne dođe do napretka oko rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH, piše Večernjak, predstojeće dvije godine do izbora 2014. godine bit će izgubljene i za ovaj entitet i za državu BiH, a ponajviše za Hrvate koji su postali zamorci međunarodnih pokušaja da FBiH bude bošnjački entitet simetričan Republici Srpskoj.