Published On: Ned, ruj 18th, 2016

REKACIJE BOŠNJAČKIH STRANAKA Dodikova avantura je kažnjiva člankom 239 kaznenog zakona

Bakir Izetbegović je u kratkoj izjavi za Klix.ba nakon odluke Ustavnog suda kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u, rekao kako se nada da će Milorad Dodik sada odustati od referenduma u Republici Srpskoj.
Izetbegović je kazao i kako je očekivao ovakvu odluku Ustavnog suda.
Člank 239 kaznenog zakona BiH
“Nadam se kako ce Dodik odustati od referenduma jer, nakon odluke Ustavnog suda o uvođenju privremene mjere, nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma predstavlja nedvosmisleno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i kazneno djelo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH koje može biti sankcionirano člankom 239 Kaznenog zakona BiH”, kazao je Izetbegović.
Članak 239 kaže kako službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine koja odbije izvršiti konačnu i ovršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava izvršenje takove odluke ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
“U svojim današnjim odlukama Ustavni sud BiH je postupio principijelno, vodeći se dosljedno i isključivo pravnim kriterijima u zaštiti Ustava BiH, ustavno-pravnog poretka i vladavine prava, što je u najboljem interesu svih u BiH. Ustavna je obveza i dužnost svih dužnosnika i institucija u Bosni i Hercegovini poštovati odluke Ustavnog suda BiH kao konačne i obvezujuće”, smatra Izetbegović.
Prokomentirao je i izjavu Mladena Ivanića koji je jučer najavio kako će u slučaju odbijanja zahtjeva vlasti RS-­a za preispitivanje odluke oko Dana RS-­a u BiH nastupiti “neviđeno” pogoršanje prilika.
“Čudi me reakcija kolege Ivanića, njom se ustvari prijeti svima onima koji se usuđuju suprotstaviti diskriminaciji”, zaključio je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.
Magazinović: Dodiku je najpametnije odustati od ove avanture
Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i kao što kaže Ustav one se ne trebaju komentirati nego provoditi. Isti bi bio moj stav i da je Ustavni sud BiH donio drugačiju odluku kazao je Feni predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović, komentirajući današnje odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru i referendumu u Republici Srpskoj.
Zbog toga ga, kako jenaveo, čudi pritisak kojim je ovih dana bio izložen Ustavni sud, a koji se između ostalog “mogao vidjeti i kroz izjave Mladena Ivanića kako će ovakve odluke proizvesti neviđeno pogoršanje političkih prilika”.
Istakao je kako je “sasvim sigurno kako neće doći ni do kakvog pogoršanja ukoliko se bude poštovao Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum”.
“Sada je više nego jasno kako Milorad Dodik nema nijednog saveznika za održavanje referenduma. Čak i opozicija u RS-u, koja to ne smije javno reći, ne podržava održavanje referenduma. Vidimo kako nema ni podršku Srbije i čisto sumnjam da postoji ijedna zemlja, pa čak kada govorimo i o Rusiji, koja će podržati održavanje referenduma”, istaknuo je Magazinović.
Naglasio je kako je “Dodiku najpametnije da odustane od ove avanture od koje niko nema koristi, a on sam najmanje”.
 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x