Published On: Fri, Nov 1st, 2013

Reis Kavazović i kardinal Puljić: Svaki narod treba birati svoje legitimne predstavnike

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić tijekom jučerašnjeg susreta u Sarajevu dotaknuli su se i aktualnih političkih dilema u toj zemlji, a vezano i za rasprave o implementaciji presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

U istom danu kada su čelnici vodećih bh. stranaka u Budimpešti okončali još jedan neuspješni sastanak na temu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava reis Kavazović i kardinal Puljić su “podržali načelo da svaki narod u Bosni i Hercegovini treba birati svoje legitimne predstavnike u organima vlasti Bosne i Hercegovine”.

Također, reisu-l-ulema Kavazović i kardinal Puljić su snažno naglasili važnost načela pune ravnopravnost svih naroda i građana na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine te istaknuli “da svaki narod treba podržati i omogućiti drugom narodu ono što za sebe želi”.

– Jedino tako i na tim načelima je moguće snažno pokrenuti pozitivne procese u Bosni i Hercegovini i trasirati njezin ekonomski i društveni razvoj na zadovoljstvo i dobrobit svih naroda i građana, stav je dvojice duhovnih poglavara iz BiH.

Tom prilikom, također, istaknuta je važnost poštivanja ravnopravnosti svih naroda u BiH zarad njezine stabilnosti i napretka.

Reisu-l-ulema Kavazović i kardinal Puljić razgovarali su u četvrtak i o izazovima s kojima se suočavaju vjerske zajednice i narodi u bosanskohercegovačkom društvu i utjecaju aktualnih društvenih odnosa na vjerske zajednice i crkve.

Reisu-l-ulema i kardinal u razgovoru su se dotakli i državnog Zakona o blagdanima kao i donošenja Zakona o restituciji na razini države. Također, razgovarano je i o mogućnostima unaprjeđenja kršćansko-muslimanskog dijaloga u BiH.

 Anadolija