Published On: Sun, Oct 18th, 2015

Regruteru bh. mudžahedina 20 godina zatvora

Harun Asvat (40) bliski suradnik Abu Hamze al Masrija, osuđen je na 20 godina zatvorske kazne zbog organiziranja kampa za obuku terorista na teritoriju SAD. U džihadističkim krugovima je poznat kao učesnik više međunarodnih zavjera, a svojevremeno je regrutirao borce za rat u BiH.

Prema ranijim izvješćima, Harun Asvat je, navodno, bio pripadnik brigade Abdelkader Mokhtarija, čije je sjedište bilo u Zenici, a u BiH je boravio nekoliko godina.

Kad je, konkretno, riječ o posljednjoj presudi, on je osuđen za pokušaj organiziranja kampa za obuku terorista na teritoriju SAD, točnije u američkoj saveznoj državi Oregon.

Prema optužnici, Asvat je pokušao organizirati kamp za obuku terorista u Bliju, u Oregonu, i to između lipnja 2000. i prosinca 2001. godine, za sve koji su se željeli boriti u Afganistanu.

Ovaj 40-godišnjak, koji je rođen u zapadnom Jorkširu, u ožujku se izjasnio krivim za optužbe za terorizam i zavjeru.

Asvat je uhićen 2005. godine u Zambiji, izručen Velikoj Britaniji, gdje je bio u psihijatrijskoj ustanovi Broadmur prije izručenja SAD, 2008. godine. Inače, Asvat navodno već 20 godina pati od šizofrenije, od koje je i liječen. Tek kada su dobivena sva jamstva da će i u SAD imati odgovarajuću njegu, odobreno je izručenje tamošnjim vlastima.

Inače, američki Federalni istražni ured je došao do njegovog imena u kući Khalida Šeika Mohammeda u Pakistanu, jednog od organizatora napada na New York 11. rujna 2001. godine, što je samo potvrdilo njihovu sumnju u njegovu umiješanost u više međunarodnih zavjera.

Nezavisne.com