Published On: Sub, lis 26th, 2019

Registar branitelja otvara ‘Pandorinu kutiju’: U oružanim snagama civilne žrtve Srebrenice, heroji i zločinci

Tijekom procesa protiv Radovana Karadžića u Haagu i provjerom matičnih brojeva civilnih žrtava otkriveno da danas njihove obitelji primaju vojnu mirovinu. Naime, ove nedosljednosti oko braniteljskih prava mogu pomoći nekadašnjim političkim i vojnim vođama Srba,  Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, u dokazivanju da u BiH tijekom rata nisu ubijali civile, nego ratovali protiv vojnika. Toj tezi u korist upravo ide i objavljeni Registar branitelja, odnosno, pripadnika oružanih snaga, što može imati nesagledive posljedice, piše Dnevni list.

Kao što se i očekivalo, Registar branitelja, odnosno, pripadnika nekih od oružanih snaga i dalje daje opravdan povod za sumnju u njegovu svrsishodnost, opravdanost i, na kraju krajeva, točnost. Naime, podatci federalnog Ministarstva branitelja i invalida pokazuju da je skoro 600 tisuća, točnije 593.597 osoba bilo je u nekoj od postrojbi u Oružanim snagama u Federaciji BiH. Pretragom Registra može se vidjeti da se u istom nalaze mnoge osobe osuđene za ratni zločin iz redova Armije RBiH. No, čak i metodom slučajnog odabira, dolazi se do spoznaje da su u Registru uvrštene i civilne osobe, žrtve Genocida u Srebrenici, čija se imena nalaze uklesana među 8.372 imena žrtava na spomen obilježju u Potočarima.

Ova činjenica može imati dalekosežne posljedice, poglavito prilikom moguće revizije presude bivšem vođi Srba u BiH Radovanu Karadžiću čiji je odvjetnički tim tijekom suđenja u Haagu tvrdio da bošnjačka strana manipulira brojem srebreničkih žrtava te da je utvrđeno da se imena brojnih osoba nalaze u vojnim evidencijama. Registar branitelja koje je objavilo Ministarstvo branitelja FBiH upravo to i – potvrđuje.

U Registru svi – i heroji i osuđeni za zločin

U registru branitelja imena su mnogih osuđenih osoba, primjerice, za zločine nad Hrvatima, ali i osobe koje su osuđene u Haagu. Tako Enver Buza, kojeg je Sud BiH osudio na 12 godina za zločine nad Hrvatima Uzdola, broji 1.298 dana provedenih u OS Armije, Naser Orić u vojnoj odori Armije proveo je 1.466 dana. Minet Akeljić, bivši zapovjednik vojne policije, koji je osuđen na 7 godina zatvora zbog zlostavljanja civila hrvatske nacionalnosti u Kruščici kod Viteza, u Patriotskoj ligi proveo je 200 dana, a u Armiji RBiH 1.477 dana, što je ukupno 1.677 dana, a što mu daje i status “pokretača otpora”.

Slično je i kod Šabana Haskića koj je također osuđen na 7 godina zatvora u istom predmetu zbog zločina nad Hrvatima u Kruščici – 200 dana proveo je u Patriotskoj ligi, a 1.477 u MUP RBiH, odnosno, ukupno 1.677 dana u oružanim snagama.

I Senad Bilal, osuđen na 8 godina za zločine nad Hrvatima u Kruščici, ratovao je ukupno 1.675 dana – u MUP RBiH u “pripremi za obranu” 198 dana, a u MUP RBiH 1.477 dana, što mu također daje status pokretača otpora.

Osuđenici za zločine

Također i Musajb Kukavica, kojem je Sud BiH potvrdio kaznu zatvora od 4 godine zbog zločina nad Hrvatima Bugojna, u MUP RBiH proveo je 1.460 dana. Zbog zločina nad Hrvatima Bugojna na 8 godina je osuđen i Enes Handžić, ali i on je u oružanim snagama proveo 1.677 dana – u MUP RBiH u “pripremi za obranu” 200 dana, a u MUP RBiH 1.477 dana. U Registru branitelja je i Nisvet Gasalo, također osuđen na 4 godine zatvora zbog zločina nad Hrvatima Bugojna – on u MUP RBiH “pripremi za obranu” ima evidentirano 197 dana, a u MUP RBiH 1.477 dana, što je zbirno 1.674 dana provedenih u oružanim snagama i ujedno statusom “pokretača otpora”.

Slične brojke u Registru su i za Senada Dautovića, osuđenog na 7 godina zatvora također zbog zločina nad Hrvatima Bugojna. On je u Patriotskoj ligi proveo 200 dana, a u Armiji RBiH 1.477 dana.
U Registru je i zloglasna Rasema Handanović zvana ‘Zolja’, koju su vlasti SAD-a isporučile bh. pravosuđu. Ona je osuđena na 5,5 godina zatvora zbog svirepog zločina nad Hrvatima Trusine, a u Armiji RBiH provela je 981 dan.
I general Armije Sefer Halilović je, očekivano, u Registru branitelja – on je u Patriotskoj ligi proveo 195 dana, a u ARBiH 1.482 dana, što sveukupno iznosi 1.677 dana ratovanja.

Srebreničke civilne žrtve u Registru branitelja

No, Registar zasigurno otvara i ‘Pandorinu kutiju’ kada su u pitanju civilne žrtve rata. Čak i slučajnim odabirom, može se zamijetiti da su u Registar branitelja, pripadnika oružanih snaga, uvrštene mnoge osobe čija se imena nalaze na spomen obilježju civilnim žrtvama Srebrenice na mezarju u Potočarima.

Navodimo samo neke od njih: Ime srebreničke žrtve Mevludina Mehinovića na spomen obilježju je u Potočarima. No njegovo ime je i u Registru branitelja s 1.181 dana provedenih u ARBiH. Također i za Idriza Mehinovića koji je u Registru s 1.153 dana provedenih u ARBiH, Kemala Mehića sa 1.148 dana u ARBiH, Atića Nezira sa 1.158 dana u ARBiH, Osmna Atića sa 995 dana u ARBiH, Ibrahim Avdagić sa 1.183 dana u oružanim snagama ARBiH, Abdulah Avdić sa 1.158 dana u oružanim snagama ARBiH itd.

 

 

Optuženi Karadžić, Mladić, Stanišić i Župljanin dokazivali ono što donosi Registar branitelja

Podsjetimo da su tijekom procesa protiv Radovana Karadžića u Haagu i provjerom matičnih brojeva civilnih žrtava otkriveno da danas njihove obitelji primaju vojnu mirovinu. Naime, ove nedosljednosti oko braniteljskih prava mogu pomoći nekadašnjim političkim i vojnim vođama Srba,  Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, u dokazivanju da u BiH tijekom rata nisu ubijali civile, nego ratovali protiv vojnika. Toj tezi u korist upravo ide i objavljeni Registar branitelja, odnosno, pripadnika oružanih snaga, što može imati nesagledive posljedice.

Naime, i odvjetnici Miće Stanišića i Stojana Župljanina, koji su pred haškim sudom osuđeni za stradavanje hrvatskih i bošnjačkih civila, od haškog suda svojedobno su zatražili detaljne informacije o stradalim civilima, a haški sud  je zatražio od Federacije BiH informaciju o statusu još oko 900, većinom bošnjačkih, žrtava s područja Prijedora, Ključa, Sanskog Mosta, Doboja, ali i hrvatskih žrtava iz Posavine.

Početkom 2012. godine, došlo se do zapanjujućih saznanja – da je većina od 2.500 bošnjačkih civila uvedena u neko od braniteljskih prava te se nalaze u evidenciji branitelja u F BiH. Stoga, tek će se vidjeti posljedice objave ovakvog Registra branitelja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare