Published On: Pet, pro 7th, 2018

Regija dobila svog Assangea? Srbijanka pobjegla u veleposlanstvo u Podgorici

Srbijanska državljanka Branka Milić, jedna od optuženih za organiziranje navodnog državnog udara u Crnoj Gori, već dva tjedna se nalazi u Veleposlanstvu Srbije u Podgorici, gdje je pronašla utočište od pravosudnih tijela koji su joj odredili pritvor. Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova od Srbije zahtjeva da otključa vrata veleposlanstva i dopusti njeno uhićenje.

Srbijanska diplomacija za sada ne komentira.

Je li regija dobila svoju verziju Juliana Assangea? U luksuznu rezidenciju u centru Podgorice prije dva tjedna uselila se nepozvana gošća. Branka Milić, optužena za terorizam, demonstrativno je izašla sa suđenja pola sata prije nego što joj je službeno određen pritvor.

“Dvije godine me držite ovdje. Nevinoj osobi sudite. Ovo dalje ponižavanje ja trpjeti neću”, rekla je Milić na suđenju.

Iz sudnice je direktno otišla u veleposlanstvo. Njen čin, tvrdi njen odvjetnik posljedica je zlostavljanja od sudskog vještaka, koji ju je, utvrđujući njeno zdravstveno stanje, skinuo golu, fotografirao, a zatim javno opisao što je vidio.

“Gospođa Milić nije napustila zgradu suda zato što je sud odbio neki njen prigovor, na neki podnesak, na neku roceduralnu radnju. Ona je napustila zgradu suda jer nije željela dalje da bude ponižavana kao žena. Vrlo jednostavno – kako bi sačuvala vlastito dostojanstvo. Ponovit ću. Ona je fotografirana naga. Ona nije dužna da trpi to”, kazao je odvjetnik Miroje Jovanović, piše N1.

Budući da se rezidencija vodi kao teritorij Srbije, crnogorsko ministarstvo slubeno je zatražilo od veleposlanstva dozvolu za ulazak kako bi priveli ženu koju terete za umješanost u navodni pokušaj državnog udara. Pojedini crnogorski mediji prenijeli su da je veleposlanik Zoran Bingulac pristao na to, ali da je službeni Beograd povukao ručnu.

“Nije mi poznato tako nešto. Teško mogu da uđem u to kako funkcionira odnos između veleposlanstva i Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Mi čekamo odgovor na taj slučaj. Vjerujemo da Srbija neće odlučiti da u svojom veleposlantvu štiti bjegunca od pravde, i nadamo će se stvar riješiti u skladu sa dobrim odnosima dvije zemlje”, izjavio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Iako je u pitanju slučaj koji, po ocjenama analitičara, može ozbiljno da naruši diplomatske odnose dvije zemlje, Ministarstvo vanjskih poslova se već danima ne oglašava povodom molbe crnogorskih vlasti, niti odgovara na pitanja N1. Mediji bliski vlasti ovu temu u potpunosti ignoriraju.

“Našoj vladajućoj garnituri, a prije svega predsjedniku Vučiću, ne odgovara da se od ovoga pravi veliki slučaj. Ja mislim da je Branka Milić time što je došla i zatražila azil u našem veleposlanstvu dovela u opasnost i našu diplomaciju i našu zemlju. Ako je veleposlanstvo izruči crnogorskim tijelima, naići će na odbijenicu dijela crnogorske javnosti koji se osjećaju Srbima, i u samoj Srbiji. Ako to ne uradi, to je onda međunarodni skandal”, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Skandal bi mogao da bude izbjegnut ukoliko se Branka Milić dobrovoljno vrati na suđenje, što je opcija koju je ponudio njen pravni tim.

Pod dva uvjeta- da joj se ukine pritvor i da dobije jamstvo da neće biti maltretirana u zgradi suda.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare