Published On: Sri, lis. 4th, 2017

REFERENDUMI: Imaju li Bosna i Sandžak pravo na nezavisnost od Srbije, Srpske i HercegBosne?

Prijezir Bosne, prema Srpskoj i HercegBosni javna je stvar. U svim medijima u Bosni, i Srpska i HercegBosna stalno se navode kao genocidne fašističke tvorevine. S jedne strane mediji u Sarajevu sebe proglašavaju kao medijima koji propagiraju suživot,  a s druge strane sve što je srpsko i hrvatsko u BIH preziru.

Pri tome se prostor Bosne navodi kao antifašistički (osim Kladuše) a zločini koji su počinjeni na njemu te ogromna etnička čišćenja ne spominju se. (Osim Babinih zločina)

Kako bi danas reagirale Srpska i HercegBosna, tj veći dio BIH (75%) da se Bosna odluči otcijepiti od od države prema katalonskom modelu i koje su sličnosti između Katalonije i Bosne?

Zapravo ih i nema.

Katalonija predstavlja najrazvijeniji dio Španjolske. Radi se o razvijenosti koja je realna.  Bosna može kazati da Sarajevo predstavlja najrazvijeniji dio BIH, no standard u Sarajevu direktno ovisi o pljački ostatka BIH. Bez te pljačke (sustav PDV-a) standard u Sarajevu bio bi prepolovljen.U slučaju otcjepljenja od BIH Bosna bi ostala bez niza institucija, i tisuće uhljeba koje žive na račun RS-a i HRHB-a izgubili bi posao.

Kako izgleda bosanski separatizam i gradnja nacionalne države Bošnjaka?

Kako bi uvjerili međunarodnu zajednicu da su oni za državu, bosanski separatisti nikada javno neće kazati da su oni ti koji se žele odvojiti od BiH.

Stoga su izabrali drugačiju metodu. Ako od ideje zajedničke države otjeraš Srba i Hrvate , praktički zadržavaš moćnu poziciju “patriote” dok Srbi i Hrvati za tebe odrađuju stvar.

Dok oni govore o ugroženosti, iseljavanju, kidanju prava, ti polako naseljavaš Arape. Propagandom i upornim sotoniziranjem izazivaš kod njih poteze koji vode ka referendumima.  Nastojiš zavladati u općinama u kojima si relativna manjina. Svakodnevno vodiš natalitetnu politku tako da ujediniš enklave koje vidiš kao sutrašnju državu koja će izići na referendum i otcijepiti se od BIH. Slično radiš i u Sandžaku. Bosanski separatizam naime svjestan je da nikada neće moći zavladati s cijelom BIH i da je došlo vrijeme stvaranja nacionalne države Bošnjaka.

U trenutku kad Srbi ili Hrvati krenu na referendum, i cjepkanje zemlje, ti postavljaš uvjete. Tražiš od stranaca penale. Praktički otcjepljenje Bosne, od BIH oni , Srbi i Hrvati, odrađuju za tebe. A ti si u cijeloj priči nevin.

Zamislimo da je Katalonija natjerala ostatak Španjolske da se otcjepi od nje. To je otprilike ta praksa u BIH.

Tako se krivnja za raspad zemlje prebacuje na njih, a ti u suštini dobiješ što si htio. Nacionalnu državu Bošnjaka, od Cazina do Goražda. I na jugu koliko se ispregovara. I na Istoku možda čak do Sandžaka.

U tom smislu Srpska i HercegBosna trebale bi razmisliti o promjeni paradigme prema separatističkoj politici Bosne.

Radi se o dva naroda od tri. I o većini građana u BIH. I o većini teritorija i resursa u BIH.

I naprosto je nevjerojatno da dva od tri naroda ne vode smjer ove države BIH. Nego odgovaraju na udarce i smjerove koje crta bosanski separatizam. I ponašaju se manjinski. Iako su državotvorne politike RS-a i HRHB-a zapravo većinske u zemlji.

*napomena: tekst je namjerno pisan cinički. Molimo da se to skonta. fala.

 

 

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Oznake:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer