Srijeda, 29 svibnja, 2024

REFERENDUM KAO POLITIČKI MARKETING Vlasti RS mjenjaju Zakon o praznicima

Must Read

Povodom sjednice Ustavnog suda BiH, koji bi sutra trebalo da se izjasni je li izvršena njegova odluka kojom je utvrdio da Zakon o praznicima Republike Srpske (RS), odnosno njegov član 3b nije u skladu s Ustavom BiH, i izjave da je u lipnju istekao rok dan Narodnoj skupštini da izmjeni Zakon o praznicima, iz entitetskog parlamenta navode da nisu mogli djelovati u tom pravcu sve dok se Ustavni sud BiH nije izjasnio o njihovom zahtjevu za preispitivanje odluke tog suda.
Entitetski parlament je, kako je priopćeno, u postupku primjene odluke Ustavnog suda BiH, preduzeo niz radnji i postupaka koji su uslijedili nakon prvostupanjske odluke, od upućivanja zahtjeva za preispitivanje te odluke, koji je radio tim pravnika, preko provođenja referenduma i onoga što će, nakon službenih rezultata referenduma uslijediti, a to je upućivanje u skupštinsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o praznicima RS-a.
-Sve navedene radnje i korištenje svih pravnih sredstava dio je postupka primjene odluke Ustavnog suda BiH iz studenog 2015. – navode iz Skupštine RS-a.
Kolegij entitetskog parlamenta je na sjednici 21. rujna 2016. godine zadužio Vladu da pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Republike Srpske.
Vlada je obavijestila Narodnu skupštinu RS-a da će taj zakon, po hitnom postupku, uputiti u skupštinsku proceduru.
Također, Vlada je obavijestila Narodnu skupštinu da obavlja intenzivne stručne konsultacije s ciljem iznalaženja najboljih rješenja koja će osigurati sprovedbu odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporen 9. siječanj kao Dan RS-a.
-Vlada je istakla da će, imajući u vidu složenost i kompleksnost ovog ustavnog pitanja, u poslovničkoj proceduri i rokovima, pripremiti Prijedog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima i zatražiti dopunu dnevnog reda naredne redovite sjednice Narodne skupštine zakazane za 11. listopad, ili zatražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine – navode iz parlamenta.
U postupku primjene Odluke Ustavnog suda o 9. siječnju kao Danu RS, Narodna skupština je, dodaju, iskoristila pravni lijek i, nakon višemjesečnog rada pravnog tima, iznijela nove činjenice pred Ustavni sud BiH./Fena/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -