Published On: Čet, ruj 29th, 2016

REFERENDUM KAO POLITIČKI MARKETING Vlasti RS mjenjaju Zakon o praznicima

Povodom sjednice Ustavnog suda BiH, koji bi sutra trebalo da se izjasni je li izvršena njegova odluka kojom je utvrdio da Zakon o praznicima Republike Srpske (RS), odnosno njegov član 3b nije u skladu s Ustavom BiH, i izjave da je u lipnju istekao rok dan Narodnoj skupštini da izmjeni Zakon o praznicima, iz entitetskog parlamenta navode da nisu mogli djelovati u tom pravcu sve dok se Ustavni sud BiH nije izjasnio o njihovom zahtjevu za preispitivanje odluke tog suda.
Entitetski parlament je, kako je priopćeno, u postupku primjene odluke Ustavnog suda BiH, preduzeo niz radnji i postupaka koji su uslijedili nakon prvostupanjske odluke, od upućivanja zahtjeva za preispitivanje te odluke, koji je radio tim pravnika, preko provođenja referenduma i onoga što će, nakon službenih rezultata referenduma uslijediti, a to je upućivanje u skupštinsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o praznicima RS-a.
-Sve navedene radnje i korištenje svih pravnih sredstava dio je postupka primjene odluke Ustavnog suda BiH iz studenog 2015. – navode iz Skupštine RS-a.
Kolegij entitetskog parlamenta je na sjednici 21. rujna 2016. godine zadužio Vladu da pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Republike Srpske.
Vlada je obavijestila Narodnu skupštinu RS-a da će taj zakon, po hitnom postupku, uputiti u skupštinsku proceduru.
Također, Vlada je obavijestila Narodnu skupštinu da obavlja intenzivne stručne konsultacije s ciljem iznalaženja najboljih rješenja koja će osigurati sprovedbu odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporen 9. siječanj kao Dan RS-a.
-Vlada je istakla da će, imajući u vidu složenost i kompleksnost ovog ustavnog pitanja, u poslovničkoj proceduri i rokovima, pripremiti Prijedog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima i zatražiti dopunu dnevnog reda naredne redovite sjednice Narodne skupštine zakazane za 11. listopad, ili zatražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine – navode iz parlamenta.
U postupku primjene Odluke Ustavnog suda o 9. siječnju kao Danu RS, Narodna skupština je, dodaju, iskoristila pravni lijek i, nakon višemjesečnog rada pravnog tima, iznijela nove činjenice pred Ustavni sud BiH./Fena/HMS/