Published On: Pet, svi 24th, 2013

Reeker: Ima još vremena da se stvari preokrenu, ali morate djelovati odmah

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Philip Reeker poručio je predstavnicima bh. vlasti na uvodnoj sesiji jučerašnjeg sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da je njihova koalicija  formirana na platformi zasnovanoj na euro-atlantskim integracijama, međutim, od usvajanja zakona o popisu i državnoj pomoći prije više od 15 mjeseci, vlada nije provela niti jednu konkretnu aktivnost kako bi zadovoljila zahtjeve integracije u EU ili NATO.
On je dodao da je proces integracija ključan za ekonomski rast, i da dok BiH stagnira, ostatak regije napreduje. 
– Postoje dva nevezana pitanja koja blokiraju napredak zemlje ka integracijama: pitanje vojne imovine i slučaj Sejdić-Finci. Rješavanje oba pitanja blokira opstrukcija pojedinih stranaka i pojedinih političara. Kada su bivša državna tajnica Clinton i visoka predstavnica Ashton posjetile Sarajevo u listopadu prošle godine, zamolile su vas da riješite ova pitanja što je prije moguće kako bi se ponovo otvorio vaš put ka euroatlantskim integracijama. Ukoliko ste ozbiljni u vezi s integracijama u NATO i EU, ove prepreke nisu nepremostive. Zapravo, činjenica da vaše vlasti ne poduzimaju nikakve stalne aktivnosti na iznalaženju rješenja dovela je do toga da sve naše vlade sumnjaju u vašu ozbiljnost – istaknuo je Reeker.
On je rekao da postoje tri prijedloga u parlamentu – od kojih su dva gotovo identična – i da svaki od tih prijedloga zadovoljava zahtjeve Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.
– Hoće li vaše stranke podržati glasovanje o ovim prijedlozima? Kada govorimo o vojnoj imovini, vrijeme je da vaša koalicija odluči hoće li usvojiti zakon u skladu s političkim dogovorom od 9. ožujka 2012. za koji sve stranke u vladajućoj koaliciji i dalje tvrde da ga podržavaju. Ukoliko to nije slučaj, knjiženje vojne imovine na državu BiH može jednostavno biti izvedeno u skladu s postojećim zakonima – rekao je Reeker.
Naglasio je da je pitanje jedinstvenog matičnog broja građana dobar primjer kako RS ponovo osporava nadležnosti države i sugerira da može sama poduzimati aktivnosti u ovoj oblasti.
– Nije istina da se ovdje radi o neuspjehu stranaka iz Federacije da usvoje neophodne izmjene zakona – RS traži mnogo veće promjene od onoga što je tražio Ustavni sud BiH. Njihove aktivnosti, kao i aktivnosti Distrikta Brčko, na unilateralnom izdavanju jedinstvenog matičnog broja mogu dovesti u pitanje pouzdanost putnih dokumenata koje izdaje BiH. Kolege u Washingtonu razmatraju ovo pitanje da bi ustanovili hoće li imati utjecaja na putovanje građana BiH u SAD – rekao je Reeker.
On je potcrtao da i SAD i dalje žele vidjeti BiH u EU i NATO savezu, te da i dalje vjeruju da je to jedini realni put ka stabilnosti i prosperitetu za sve građane BiH, ali da ljestvicu ne mogu više spuštati niti mogu umjesto bh. vlasti donositi odluke koje su neophodne za prevazilaženje ovih prepreka.
– Još uvijek ima vremena da se stvari preokrenu i da 2013. bude pozitivna godina. Vašim građanima možete pokazati istinsko liderstvo i omogućiti im da oni procjenjuju koliko ste ozbiljni prije izbora 2014. godine. Ali, morate djelovati odmah – poručio je Reeker, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.