Published On: Sri, kol 14th, 2019

Recesija na vratima: Završilo ‘zlatno doba’ Njemačke

Četvrta svjetska ekonomija po veličini i najveća europska, Njemačka je pogođena onime što stručnjaci nazivaju “savršena oluja negativnih trendova”

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu pale su u drugom tromjesečju u okruženju trgovinskog rata SAD-a i Kine i prijetnje izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora, pokazuju u srijedu objavljeni službeni podaci.

U razdoblju od travnja do lipnja njemački bruto domaći proizvod (BDP) skliznuo je 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao 0,4 posto, izvijestio je državni statistički ured Destatis.

To je drugi puta u proteklih 12 mjeseci da gospodarstvo bilježi pad – aktivnosti su se smanjile i u trećem prošlogodišnjem kvartalu ali je Njemačka ipak izbjegla recesiju budući da su aktivnosti u posljednja tri mjeseca 2018. stagnirale.

Prema tehničkim definicijama, recesija nastupa kada aktivnosti padaju na tromjesečnoj razini dva tromjesečja zaredom.

Na godišnjoj razini gospodarske su aktivnosti u drugom tromjesečju stagnirale. Prema sezonskim i kalendarski prilagođenim podacima porasle su 0,4 posto.

Četvrta svjetska ekonomija po veličini i najveća europska, Njemačka je pogođena onime što stručnjaci nazivaju “savršena oluja negativnih trendova”.

Uteg su za vodeće europsko gospodarstvo trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, koje negativno utječu na izvozno orijentiranu industriju, i otvoreno pitanje britansko-europskih odnosa nakon izlaska Britanije iz Europske unije.

U takvom je okruženju vanjskotrgovinska razmjena negativno utjecala na gospodarski rast, budući da je izvoz pao snažnije od uvoza, napominju u Destatisu.

No, velikim dijelom je tu i globalni pad autoindustrije i prodaje automobila u kojoj je Njemačka izrazito jaka, kao i njene glavne perjanice autoindustrije, BMW, Daimler i Volkswagen. Pad prodaje je došao u najgorem trenutku jer su sve tri kompanije investirale jako puno novca zbog pojačane proizvodnje “čistijih” auta, odnosno prilagođavanju tržišta na kojem je sve manje mjesta za dizelaše.

Tu treba dodati i turbulencije s Brexitom, piše CNN.

No, negativan utjecaj svih ovih vanjskih faktora ublažava solidna domaća potražnja, poduprta snažnim tržištem rada i rastom plaća ali i pojačanom državnom potrošnjom, a njemačke vlasti već najavljuju da dogodine još više financijski stimulirati proizvodnju, pa se nadaju pozitivnijim trendovima.

Tako je osobna potrošnja u Njemačkoj u drugom tromjesečju porasla snažnije nego početkom godine a pojačana su i poslovna ulaganja, prema Destatisovom izvješću.

Smanjena su pak ulaganja u gradnju, bilježe u statističkom uredu.

Njemačka se padom aktivnosti u drugom tromjesečju pridružila Velikoj Britaniji čije je gospodarstvo u istom razdoblju smanjeno 0,2 posto, prenosi express.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare