Published On: Sub, pro 5th, 2020

REČENICA US AMBASADE KOJU DUGO ČEKAMO: “Bosna i Hercegovina je ustanovljena međunarodnim pravom˝

Ni Daytonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se ijedan entitet u BiH odcijepi, navodi se u pisanoj izjavi za iz Ureda za komunikacije veleposlanstva SAD u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Europa.

Takva reakcija je uslijedila nakon što je Rusija, u srijedu, 2. prosinca, na sjednici Vijeću za provođenje mira u BiH (PIC), odbacila zaključak komunikea, u kome se, između ostalog, navodi i da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje iz Bosne i Hercegovine.

“Svaka radnja preduzeta s ciljem razgradnje Bosne i Hercegovine predstavljala bi kršenje Daytonskog sporazuma. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti je ovisno o postojanju BiH“, precizirano je u odgovoru.

Status Bosne i Hercegovine kao države nije stvar mišljenja, već činjenica koja je ustanovljena međunarodnim pravom˝, dodaje se iz Američkog veleposlanstva u BiH, te još precizira da su kriteriji za okončanje međunarodne supervizije jasno izneseni u okviru 5+2 agende.

„Domaći lideri bi se trebali iznova fokusirati na ispunjenje tih kriterija kako bi zemlja stabilnije napredovala na svom euroatlanskom putu˝, navodi se iz Veleposlanstva SAD za RSE.

Iz Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH nisu odgovorili na upit RSE podržavaju li razgradnju BiH i odcjepljenje entiteta odbacivanjem komunikea.

Rusija, jedna od članica Vijeća za implementaciju mira, odbacila je u potpunosti zaključke Vijeća, te pozvala na zatvaranje Ureda OHR-a u BIH.

Vidjeli smo kako je reagirala US ambasada na ruske poteze. Ostaje sada za vidjeti hoće li ovako reagirati i na poteze Erdoganove partije u BIH koja nastoji promijeniti daytonsku strukturu. Ustanovljenu međunarodnim pravom.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>